Annons:

Biogasmack ska etableras i Hultsfreds tätort

Åke Birgersson på Hagelsrums Gård planerar att etablera en biogasmack i Hultsfreds tätort. Foto: Ossian Mathiasson

Biogasmack ska etableras i Hultsfreds tätort

Hagelsrums Biogas AB ska placera en biogasmack vid rondellen i Målilla. Nu har de också för avsikt att etablera ett tankställe i Hultsfreds tätort.
– Vi tittar på olika ställen men det lutar åt att det blir i området vid Willys, säger Åke Birgersson.

Annons:

Hagelsrums Biogas AB har förädlat gödsel till biogas sedan 2012 och under förra året tecknades ett avtal med Eon om leverans av biogas till stråktrafiken mellan Kalmar och Västervik. 

De har dessutom investerat i en uppgradering till fordonsgas som nu har gett möjlighet att norra Kalmar läns svarta hål för fordonsgas kan förändras så att invånare och företag kan tanka miljösmart. 

"Måste skapa en marknad"

Vid rondellen i Målilla, som blir hjärtat och basstationen i satsningen, ska det uppföras en biogasmack och därefter ska gasen distribueras vidare till tankställen i Vimmerby, Högsby – och även i Hultsfred. Det innebär att det blir två biogasmackar i Hultsfreds kommun.  

– Ja, det stämmer. Vi måste skapa en marknad för att ha avsättning för vår gas och på det viset kan man hantera det genom att vara med och skapa en infrastruktur för gas. Då måste vi få till det som händer just nu om det ska vara möjligt, säger Åke Birgersson. 

Hagelsrums Biogas vill medverka till att de fyra biogasmackarna kommer till stånd i Vimmerby, Hultsfred, Målilla och Högsby till 1 januari 2020.

– Det är inte klart var vi ska placera macken i Hultsfred men vi har tittat på några alternativ. Det mest aktuella alternativet är att ha den i Willys-området, säger Åke Birgersson. 

"Är snabba puckar"

Åke Birgersson vill även få till en avsiktsförklaring med kommunerna och en sådan har man nått tillsammans med Hultsfreds kommun, som bland annat ska ha som mål att en del av den egna fordonsflottan ska drivas med fossilfria bränslen där biogasdrivna fordon kommer vara en betydande del. 

– Om allt ska vara klart inom drygt ett år så gäller det att alla kan bidra på sitt sätt för att det ska bli möjligt. Det är snabba puckar i alla led, säger Birgersson. 

De fyra anläggningarna kommer vara anpassade för att försörja personbilar och lätta lastbilar, sopbilar och även i nödfall bussar. 

Under gårdagen fick Hagelsrums gård statligt stöd på runt 20 miljoner kronor från Naturvårdsverket via klimatklivsprogrammet till anläggningarna i de tre kommunerna. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt