Annons:

Hultsfred har tappat var fjärde invånare på 50 år

Hultsfred är en av länets absolut största förlorare när Nyhetsbyrån Siren jämför befolkningsantalet mellan 1968 och 2018. Kommunen har tappat 26 procent av invånarna. Även Västervik och Vimmerby backar, med 13 respektive 8 procent.

Annons:

Nyhetsbyrån Siren har jämfört befolkningsförändringen i samtliga kommuner under de senaste 50 åren. Kommuner som ligger i toppen är Håbo, Botkyrka, Upplands-Bro och Värmdö. 

– Urbaniseringen, att människor flyttar från glesbefolkade till tätbefolkade områden, har varit en naturlig del i samhällets utveckling över århundraden, i övergången från jordbrukssamhälle till industrisamhälle till dagens mer service- och kunskapsbaserade ekonomi, säger Albin Olausson, doktorand i statsvetenskap vid Linköpings universitet.

Högsby värst i länet

Det är stora skillnader mellan kommunerna – och trots att hela landets befolkning ökat med 29 procent är det många som ligger rejält back. I Åsele, Överkalix och Pajala har befolkningen halverats. Illa är det även i Hultsfred där minskningen ligger på 26 procent. Värst i länet är Högsby som tappat 29 procent. 
Västervik har tappat 13 procent och Vimmerby åtta. 

 

– Anledningen till varför folk flyttar är svår att förklara. Arbetsmarknad, normer och förändrade levnadspreferenser är nästan omöjliga att skilja från varandra, fortsätter Albin Olausson som tycker att dagens befolkningsförändringar är mer komplex än vad som ofta beskrivs: 

– Urbaniseringen drivs idag till stor del av en redan skev befolkningssammansättning. Befolkningen är i genomsnitt äldre på landsbygden än i städerna. Därför föds färre barn per invånare i Norrland än i Stockholm, beroende på att Stockholm har en större andel invånare i barnafödande åldrar. Denna skeva fördelning i barnafödande är en viktig förklaring till de befolkningsförändringar som sker idag. Att likna urbaniseringen vid att busslaster med människor går från Norrlands inland till centrala Stockholm är därmed fel. Visst flyttar folk, men effekterna av unga människors flyttningar förstärks sedan i nästa generation och denna förstärkningseffekt förklarar en betydande del av det vi kallar urbanisering idag, säger han till Nyhetsbyrån Siren. 

Fem av länets kommuner har en ökad befolkning. De stora vinnarna är Mörbylånga med 51 procent och Kalmar med 33. Här ser du förändringen för alla kommuner: 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt