Annons:

150 ungdomar erbjöds feriepraktik: ”Har funnits en viss svårighet”

Hultsfreds kommun erbjöd 150 ungdomar feriepraktik under 2018. Foto: Ossian Mathiasson

150 ungdomar erbjöds feriepraktik: ”Har funnits en viss svårighet”

150 ungdomar i Hultsfreds kommun erbjöds feriepraktik 2018. Arbetet var på det stora hela lyckat men det fanns vissa svårigheter med att placera ungdomar i kommunens ytterområden.

Annons:

Varje år erbjuder Hultsfreds kommun feriepraktik till ungdomar som är folkbokförda i kommunen. 

Socialförvaltningens arbetsmarknadsenhet har gjort en utvärdering av feriepraktiken för 2018 och det är ett arbete som har varit lyckat samtidigt som intresset är fortsatt stort. 

"Platser har blivit tomma"

De fick 228 ansökningar via Visma Recruit, varav 195 var kvalificerade ansökningar, och man erbjöd 150 ungdomar feriepraktik i kommunala, ideella och privata verksamheter. 

”Det har funnits en viss svårighet att placera ungdomar i vissa ytterområden i kommunen. Majoriteten av ungdomarna har varit placerade på samma ort som de bor om de inte angett annat önskemål. Då platser på annan ort blivit aktuella har gles kollektivtrafik, budget och ovilja från ungdomarna gjort att vissa platser har blivit tomma”, skriver sektionschefen Robert Andersson i utvärderingen. 

Privata företag tog emot sommarjobbare

I fjol var det tredje året som Hultsfreds kommun kunde placera ungdomar inom det privata näringslivet. Det var åtta privata företag som tillsammans tog emot 15 feriepraktikanter. Andersson menar att det har funnits problem med att hitta privata företag som kan tänka sig att ta emot en sommarjobbare utifrån olika anledningar. 

”Många privata företag som vi har varit i kontakt med har haft svårt att ta emot på grund av bland annat semesterperioden, arbetsmiljölagen, brist på handledare och hög arbetsbelastning”, skriver Robert Andersson. 

"Behovet kvarstår"

Budgeten var beräknad till 885 400 kronor men det totala utfallet blev strax över en miljon kronor. Extern finansiering för de privata platserna har säkerställts via två banker: Lönneberga-Tuna-Vena Sparbank och Virserums Sparbank. 

”Vi kommer att hålla 2018 års budget för feriepraktik”, skriver Andersson och fortsätter:

”Behovet av ett stort antal platser kvarstår till nästa år (2019). Feriepraktiken är ett sätt för ungdomarna att komma i kontakt med arbetsmarknaden och få erfarenheter inför framtida arbetsliv”.

Fakta

Arbetande ungdomar per ort under 2018

Hultsfred: 78 

Målilla: 19

Mörlunda: 9

Virserum: 38

Vena: 4

Silverdalen: 1

Järnforsen: 1

Hela kommunen: 150 (78 kommunalt, 57 förening, 15 privat).

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt