Annons:

Fler ungdomar i sommarjobb efter regeringens stöd – så utvärderas feriepraktiken

Över 150 ungdomar hade kommunala sommarjobb i Hultsfreds kommun förra sommaren efter regeringens tillskott. Sektionschefen Robert Andersson hoppas att regeringen går in med extrapengar även i år. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Fler ungdomar i sommarjobb efter regeringens stöd – så utvärderas feriepraktiken

Fler ungdomar än vanligt, totalt 152 stycken, hade feriepraktik i kommunal regi förra sommaren. Regeringens stöd är huvudfaktorn till den stora ökningen.
– Jag hoppas att vi får stöd från regeringen även detta år, säger Robert Andersson, sektionschef på arbete och integration inom socialförvaltningen. 

Annons:

Förra sommarens feriepraktik i Hultsfreds kommun omfattade fler ungdomar än vad det var tänkt från första början. Regeringen arbetade fram 180 miljoner kronor för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. 

Hultsfreds kommun hade siktet inställt på att skicka ut 115 ungdomar i sommarjobb och hade en budget på strax under en miljon kronor. Regeringens satsning ledde till att antalet feriepraktikplatser i kommunen utökades till 152. 

– Jag tycker att feriepraktiken 2020 var lyckad på det stora hela. Det uppstod vissa utmaningar till följd av covid-19 då vi inte hade möjlighet att placera ungdomar inom vård och omsorg i någon större utsträckning. Vi fick hitta mycket nya platser, säger Robert Andersson.

Föreningar ställde upp

Han höll i egenskap av sektionschef på arbete och integration en redovisning av feriepraktiken på socialnämndens senaste sammanträde tillsammans med några medarbetare.

– Det gick ändå bra att få till alla platser. Regeringens extrapengar är vi väldigt tacksamma för. De gjorde att ännu fler ungdomar fick chansen till ett sommarjobb. Det har varit bra om man ser till helheten, säger Robert Andersson. 

På grund av coronapandemin kunde inte vård- och omsorgsverksamheter ta emot feriepraktikanter så arbete och integration fick hitta många nya platser. 

– Det gick ganska bra. Det var en hel del föreningar som kunde tänka sig att ta några ytterligare ungdomar. Vi fick några nya föreningar, bland annat Folkets Park-föreningen, som tog ett stort antal ungdomar. Det var mycket arbete med det men det gick ändå bra. 

Oklart om det blir nytt stöd

Närvaron och andelen ungdomar som gjorde alla sina 90 timmar var hög, drygt 80 procent. Ungdomarna har visat ett växande självförtroende och handledarna har varit nöjda, enligt utvärderingen. 

Robert Andersson vet inte än om de får några extrapengar från regeringen till sommarens feriepraktik men kommunens spikade budget ger precis som i fjol utrymme för 115 feriepraktikplatser. 

– Vi hoppas givetvis på att det kommer extrapengar från regeringen även detta år. Jag tror att det kan finnas vissa begränsningar i antalet sommarjobb detta år också och det är bra att vi kan erbjuda sommarjobb till fler ungdomar, säger Andersson och fortsätter:

– Vi tycker att vi har ett bra upparbetat koncept som vi jobbar vidare på. Vi är ute väldigt mycket och följer upp så att det funkar på arbetsplatserna. 

"Feriepraktik är ett lärande"

Socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C) säger så här efter att ha tagit del av Robert Anderssons utvärdering av 2020 och tankar inför sommarens feriepraktik. 

– De har fått förändra sin verksamhet och ta hänsyn till olika saker till följd av covid-19. Det var en hög frekvens på ungdomar som hade genomfört samtliga 90 timmar. De har gjort olika uppföljningar och träffat ungdomar som har fått säga vad de tycker om sin feriepraktik. Feriepraktik är ett lärande och det gäller att vara på bra arbetsplatser så man får ut så mycket som möjligt av sin feriepraktik. Det är bra att de har kunnat ge så många ungdomar så mycket praktik. Det är i många fall ungdomarnas första jobb, säger Per-Inge Pettersson.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt