Annons:

Fler ungdomar får chans till kommunala sommarjobb

Regeringens satsning på 180 miljoner kronor för sommarjobb ger ytterligare ett 25-tal ungdomar sommarjobb i Hultsfreds kommun. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Fler ungdomar får chans till kommunala sommarjobb

Regeringen avsätter 180 miljoner kronor till sommarjobb. I Hultsfreds kommun innebär det att fler ungdomar får chans till kommunala sommarjobb. 
– Det är 140–150 ungdomar som får sommarjobb i år, säger Robert Andersson, sektionschef på arbete och integration inom socialförvaltningen. 

Annons:

Sommarens feriepraktik omfattar numera fler ungdomar i Hultsfreds kommun än vad det var tänkt från första början. Det förklaras med att regeringen har jobbat fram 180 miljoner kronor för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. 

25-tal nya jobb skapas

Hultsfreds kommun har haft siktet inställt på att skicka ut 115 ungdomar i sommarjobb – och nu skapar regeringens tillskott 25–27 nya platser i kommunen. 

– Vi planerade för 115 ungdomar till sommarjobb men när regeringen aviserade att de satsar 180 miljoner till sommarjobb över hela landet får vi en andel pengar som skapar 25–27 nya sommarjobb, säger Robert Andersson och fortsätter:

– Regeringen gör en fördelning på hur många ungdomar man har i åldersgruppen 15 till 18 år, då har vi gjort vissa beräkningar som gör att det blir ett 25-tal jobb. 

Hur ser du på denna regeringssatsning?

– Det är positivt att det kommer extra pengar. Det är säkert många ungdomar som inte får något sommarjobb som de hade fått andra år. Inom turism- och besöksnäringen och i restaurangbranschen blir det nog inte lika mycket jobb så det är bra att det skapas fler jobb nu, säger Robert Andersson. 

Söker extraplatser till jobben

I år är det ungdomar födda 2004, som blir 16 år under 2020, som är den prioriterade målgruppen och nu kan även ungdomar födda 2002 och 2003 erbjudas ferieplats inom kommunala verksamheter och ideella föreningar. 

– Vi har drygt 200 ansökningar så vi kommer ha möjlighet att erbjuda jobb till de som är 17 och 18 år. 16-åringarna är först i kön och vi hoppas att vi ska kunna erbjuda alla sommarjobb. 

Var hittar ni de nya sommarjobben?

– Det är inte riktigt klart än. Med anledning av regeringens beslut har vi fått börja ragga lite extra platser. Vi hade gjort klart med 115 platser och hade en budget på 850 000 kronor. Vi har redan fått in ett par platser men det är inte klart hur det blir. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt