Annons:

Vården anmäler sig själva – cancer spreds hos kvinna i länet

Region Kalmar län anmäler sig själva till IVO. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Vården anmäler sig själva – cancer spreds hos kvinna i länet

Nu anmäler sig Region Kalmar län till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Vården missade en dottertumör till en hudcancer som opererats bort några år tidigare på en 57-årig kvinna i länet. Det skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons:

Kvinnan blev opererad för hudcancer på benet och fick besked av sin läkare att cancern var ofarlig. Ingen utvidgad kirurgisk operation utfördes – men beskedet visade sig vara felaktigt.

Två år senare upptäcktes det att kvinnan hade fått en tumör i ljumsken. Det visade sig vara en dottertumör till den cancer som tidigare hade opererats bort.

Region Kalmar gör bedömningen att det rör sig om en allvarlig vårdskada som eventuellt hade kunnat undvikas om kvinnan hade fått en remiss till kirurgkliniken i första läget.

"När det kom besked om melanom vid den första operationen borde en utvidgad kirurgisk operation ha följt. Om så skett kunde möjligen spridning ha förhindrats", skriver man i pressmeddelandet.

Händelsen inträffade för drygt två år sedan.

– Gången är sådan att om man opererar ett födelsemärke så ska man remittera patienten för en utvidgad operation. Vid det tillfället, när den här operationen gjordes, var rutinerna för det inte lika tydliga som de är i dag, säger chefläkaren Mattias Alvunger till SVT Nyheter Småland.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt