Annons:

Hög tid för ungdomarna att söka sommarjobb – färre platser i år

Hultsfreds kommun erbjuder 115 ungdomar feriejobb till sommaren. Foto: Ossian Mathiasson

Hög tid för ungdomarna att söka sommarjobb – färre platser i år

Nu har ansökningsperioden för Hultsfreds kommuns feriepraktik öppnat. I år finns det endast 115 kommunala platser till feriepraktik, vilket går att jämföra med 150 platser förra året.
– De lokala bankerna som har varit med och sponsrat är inte med i år, säger sektionschefen Robert Andersson.

Annons:

Högstadie- och gymnasieungdomar i Hultsfreds kommun har nu chansen att söka betald feriepraktik på en rad olika verksamheter. Sista ansökningsdagen till feriepraktiken är den 31 mars.

I år har ungdomarna som är födda 2003 förtur men även de som är födda tidigare kan söka feriepraktikplats. Under tre veckor får de värdefull arbetslivserfarenhet inom kommun, föreningar eller näringsliv. 

Redan under ansökningstiden vill kommunen att ungdomarna beställer ett utdrag från polisens belastningsregister. Utdraget ska lämnas över i ett oöppnat kuvert till handledaren på första arbetsdagen.

– Det är ett krav för att kunna påbörja feriepraktiken och det har vi haft från första början. Det är ibland svårt att veta vilken person som börjar i förskolan och därför behövs ett utdrag från belastningsregistret. Det tar ett tag att få det från polisen så det gäller att vara ute i god tid. Det är inom förskoleverksamheten som det kravet finns, säger Robert Andersson. 

"Blir din egen ambassadör"

Precis som vanligt anordnas feriepraktiken av arbetsmarknadsenhetens verksamhet inom IFO arbete och integration, som är en del av socialförvaltningen inom Hultsfreds kommun. Förra året erbjöds 150 ungdomar feriepraktik i Hultsfreds kommun och i år är det 115 platser som finns att tillgå.  

I fjol var det tredje året som Hultsfreds kommun kunde placera ungdomar inom det privata näringslivet och det var åtta privata företag som tillsammans tog emot 15 feriepraktikanter. Extern finansiering för de privata platserna säkerställdes via två lokala banker som har valt att inte fortsätta. 

– De har sagt nej. I fjol blev det också flera feriejobb när staten gav oss extrapengar via Arbetsförmedlingen men på grund av den rådande situationen är jag säker på att det inte kommer ske i år.

Det ungdomarna kan jobba med är till exempel inom äldreomsorgen, förskolor, kostenheten, städ eller vaktmästeri, föreningar i kommunen och kultur och turism. 

”Du blir din egen ambassadör men också ett viktigt ansikte utåt för din arbetsplats. Därför är det positivt om du är serviceinriktad, tillgänglig och öppen för att lära dig nya saker”, skriver Hultsfreds kommun på sin hemsida. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt