Annons:

  • Målet är klart – Sveriges bästa bibliotek 2021: ”Dit ska vi nå”

    Projektledaren Lars Gjörloff och fastighetsingenjören Jan Oscarsson har dragit igång arbetet med Hultsfreds nya bibliotek. Målet är att det ska bli årets bästa bibliotek 2021. Foto: Ossian Mathiasson

  • Målet är klart – Sveriges bästa bibliotek 2021: ”Dit ska vi nå”

    På fredagen togs det första släggtaget i arbetet med det nya biblioteket som kommer ta drygt ett år.

  • Målet är klart – Sveriges bästa bibliotek 2021: ”Dit ska vi nå”

    Lars Gjörloff hoppas Hultsfreds bibliotek blir landets bästa om två år.

Målet är klart – Sveriges bästa bibliotek 2021: ”Dit ska vi nå”

Nu börjar arbetet med Hultsfreds nya bibliotek som ska få den allra senaste tekniken och bli en naturlig mötesplats på över 1 300 kvadratmeter.
Projektledaren Lars Gjörloff tycker att det är en stor dag – och spänner bågen högt.
– Det ska bli årets bästa bibliotek 2021. Dit ska vi nå, säger Lars Gjörloff på Hultsfreds kommun.

Annons:

Hultsfredsborna får om ett år en ny mötesplats och ett nytt hjärta i centrum när det nya biblioteket står klart. 

På fredagen togs det första släggtaget av kommunalrådet Lars Rosander (C) och oppositionsrådet Tomas Söreling (S) – och i början av nästa vecka inleder Byggbolaget det omfattande arbetet med att fixa de nya ändamålsenliga bibliotekslokalerna. 

Det var med glädje som projektledaren Lars Gjörloff pratade om det stora projektet mitt i Hultsfreds kärna. 

– Vi känner att det är ett mycket spännande projekt. Äntligen får vi komma igång och bygga, det har vi väntat på under rätt lång tid. De fem verksamheterna som ska in i lokalerna längtar efter att få komma in och påbörja sitt arbete. Vi längtar efter att få full fart på centrum, säger Lars Gjörloff. 

De får utföra byggnationen

Planerings- och projekteringsarbetet har tagit lång tid och nu känner de sig trygga med hur de vill att Hultsfreds kommun ska se ut om ett år. 

– Vi har projekterat för att det ska fungera under lång, lång tid. Vi har projekterat, ändrat, flyttat och haft kontinuerliga samtal med verksamheterna som får säga sitt. Vi har aldrig tagit första lösningen utan vi har verkligen försökt undersöka vad som kan fungera och bli det bästa, säger fastighetsingenjören Jan Oscarsson. 

Det är Byggbolaget i Vetlanda som har fått i uppdrag att utföra byggnationen av det toppmoderna biblioteket och den första tiden läggs på rivnings- och saneringsjobb.

Biblioteket kommer se annorlunda ut i jämförelse med många andra traditionella bibliotek och Hultsfreds kommun, som har gjort kända för att sticka ut i många avseenden, vill göra det igen. 

"Ska bli något riktigt häftigt"

De satsar på den senaste tekniken med bland annat smartglas som blir projicerbar yta. Man kan välja att projicera och skicka ut bilder till allmänheten och alla är överens om det ska vara mycket teknik. 

– Vi har jobbat med detta sedan september 2015 och målsättningen har hela tiden varit att det ska bli något riktigt häftigt. Det ska bli årets bästa bibliotek 2021, dit ska vi nå, säger Lars Gjörloff och fortsätter:

– Nu jobbar vi framåt och ska hitta de ultimata tekniklösningarna. Tekniken blir aldrig färdig och vi ska hitta det häftigaste som går att få. Vi ska ha otroligt mycket teknik med smartglas som man kan projicera på ut mot gatan. 

Flera verksamheter ska ta plats på biblioteket och utöver biblioteket, som upptar 850 av 1 351 kvadratmeter, är det Svenskt Rockarkiv, som flyttar från Metropolområdet till centrum, filial för Makerspace, anhörigcenter och digital turistbyrå. 

– Man kommer inte känna att man går in på just biblioteket eller Rockarkivet. Det blir ett enda stort utrymme där det blir naturligt att vandra, säger Jan Oscarsson. 

Planerar för storslagen invigning

Kostnaden för byggnationen uppgår till 31 miljoner kronor och all inredning och teknik kostar ytterligare åtta miljoner. 

– Det blir väldigt unikt. Det blir så mycket mer än bara ett bibliotek. Vi hoppas att alla verksamheter ska locka mycket folk till oss, säger Gjörloff.

Lars Gjörloff berättar att invigningen om ett drygt år ska bli storslagen och minnesvärd.

– Vi har redan börjat skissa på invigningen och har satt ihop en lista på vilka vi har tänkt bjuda in till invigningen. Det kommer bli en invigning som sent kommer glömmas. Det ska bli häftigt med röda mattan, mässingskandelabrar och hela kittet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt