Annons:

Så ska lärarbehörigheten höjas – kommunens mätning visar annat resultat

Martin Snickars är barn- och utbildningschef och berättar hur lärarbehörigheten i Hultsfreds kommun ska höjas. Foto: Ossian Mathiasson

Så ska lärarbehörigheten höjas – kommunens mätning visar annat resultat

Lärarbehörigheten i Hultsfreds kommun är extremt låg och de ligger fyra från slutet bland alla 290 kommuner i Sverige.
Barn- och utbildningschefen Martin Snickars tycker inte att det stämmer överens med kommunens egen beräkning.
– Vi gör mätningar varje höst och då var lärarbehörigheten 57 procent. Det har inte minskat sedan dess och siffrorna stämmer inte överens med varandra, säger han.

Annons:

Hultsfreds kommun har minst andel behöriga lärare i Kalmar län och rankas som nummer 286 bland landets 290 kommuner. 

Andelen grundskollärare med behörighet i minst ett ämne är ingen rolig läsning, då endast 46 procent har utbildning och jämfört med förra året är det en minskning med hela sju (!) procentenheter.

– Det ser inte bra ut som det är just nu. Vi jobbar med kompetensförsörjning och har en ny plan i kommunen som är tagen av kommunfullmäktige. Vi jobbar aktivt med rekryteringar, har samverkansmöten med Linköpings universitet och tittar på förmåner för att locka till oss fler lärare, säger Martin Snickars.

Hur ska ni rota bot på den svaga lärarbehörigheten?

– Det handlar framför allt om att utbilda de som är hos oss och jobba med rekrytering på olika sätt. Vi hade möte med Linköpings universitet förra fredagen och då tittade vi på lösningar för att kunna jobba och studera samtidigt. Vi har många duktiga lärare i vår verksamhet som inte har en utbildning men som kanske skulle vara intresserade av att studera, säger Snickars. 

Hur kan det finnas en sådan extrem skillnad jämfört med förra året?

– Det är inte riktigt min bild av det. Siffrorna som jag har tittat på visar att vi har 57 procent utbildade lärare och i deras rapport står det att 46 procent lärare är legitimerade. Man kan gå en lärarutbildning, ta en examen och därefter ansöka om legitimationen. Det kan ta en tid innan man får den, säger han och fortsätter: 

– Vi gör mätningar varje höst och då var lärarbehörigheten 57 procent. Det har inte minskat sedan dess och siffrorna stämmer inte överens med varandra. 

Lärarna i Hultsfreds kommun fick höga löneökningar under förra året och hade det fjärde högsta lönepåslaget i hela landet med 3,92 procent i höjning. 

– Vi har gjort stora lönehöjningar de senaste två åren, tittar på olika förmåner och hur vi kan förbättra arbetsmiljön. Vi vill ha en bra arbetsmiljö för både elever och lärare och därför fräschar vi upp många lokaler. 

"Ska jobba för att den blir bättre"

Hultsfreds kommun har utökat antalet lärartjänster rejält de senaste åren, vilket har lett till att lärarbehörigheten har sjunkit.

– Vi har inte lyckats anställa utbildade lärare. Mindre orter på landsbygden har svårare att rekrytera utbildade lärare, så är det. En stor stad som Kalmar har högre löner än vad resten av Kalmar län har. Jämfört med närliggande kommuner så ligger vi bra till. 

Hur ser du på er bottenplacering i hela riket?

– Det ser inte bra ut. Vi ska jobba för att siffran blir bättre. Även om våra mätningar visar något bättre siffror så är vi inte nöjda med den. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt