Annons:

Förhandlingarna ska göras om – S vill inte betala friskolas skolskjutsar

Foto: Ossian Mathiasson

Förhandlingarna ska göras om – S vill inte betala friskolas skolskjutsar

Det blev inget beslut om Prolympias skolskjutskostnader för nästa läsår på senaste barn- och utbildningsnämnden. Barn- och utbildningschefen Martin Snickars har fått i uppdrag att förhandla fram ett nytt – och för kommunen bättre – avtal.

Annons:

Enligt det förslag som barn- och utbildningschefen Martin Snickars lade fram för barn- och utbildningsnämnden skulle Prolympias kostnad vara 10 500 kronor per elev och läsår. Den resterande delen – ungefär hälften av kostnaderna – skulle kommunen stå för. 

Men politiken återremitterade ärendet – och gav Snickars i uppdrag att fortsätta förhandlingen. Det var nämnden enig om.

– De är inte överens om att det är ett bra förslag till överenskommelse och vill att jag fortsätter förhandla med Prolympia. Man vill ha en bättre överenskommelse för kommunens del, säger Martin Snickars.

Fick du något inspel om hur förhandlingen ska se ut?

– Nämnden var enig om att jag ska ta fram ett nytt förslag och återkomma. De vill ha en lägre kostnad för kommunen. Det återstår att se vad jag lägger mig på för nivå.

"Rör sig i lagens utmarker"

Socialdemokraterna vill att kommunen ska betala mindre eller inget alls, säger Mikael Lång till Oskarshamns-Tidningen.

– Allra helst skulle vi vilja att Prolympia som ett vinstdrivande företag bär sina egna kostnader. Skolskjutskostnaderna har inget med skolpengen att göra, utan är utöver denna. De skattepengarna skulle kunna användas till annat. Jag anser också att stödet till Prolympias skolskjutsar rör sig i lagens utmarker. Det skulle nog inte hålla om man prövade det juridiskt. Till exempel om någon medborgare överklagade beslutet, säger han.

BUN:s ordförande Pär Edgren (M) säger till Oskarshamns-Tidningen att man accepterade återremissyrkandet för att skapa ett samförstånd inom nämnden.

Enligt Martin Snickars har höstterminen fungerat bra och kostnaden har blivit lägre än väntat för både kommunen och Prolympia.

– Kostnaderna kan ändras väldigt mycket, baserat på en, två elever bara. Om prognosen stämmer skulle det innebära att Hultsfreds kommun betalar 325 000 kronor, men många faktorer kan förändra det. Prolympias del ligger fast, men många faktorer kan göra det dyrare för kommunen, säger Snickars.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt