Annons:

Kommunen efter falska motionen:

Foto: Ossian Mathiasson

Kommunen efter falska motionen: "Ett slag mot demokratin"

En falsk motion har lämnats in i moderaten Pär Edgrens namn. Händelsen kommer att polisanmälas.
– Det är ett slag mot demokratin, säger kanslichefen Britt Idensjö.

Annons:

En motion om trängselavgift/vägtullar i Hultsfreds centrum av Pär Edgren väckte stor debatt på onsdagen. Det fanns dock ett stort problem – motionen var inte alls skriven av den profilerade M-politikern.

– Det är totalt fejkat och jag vet inte hur de har lyckats få till det. Det känns olustigt och så dåligt. Det var nästan som ett aprilskämt, säger Pär Edgren (M). 

Kanslichefen Britt Idensjö säger att man blev överrumplad från kommunens sida när de förstod att motionen var fejkad.

– Det här är ingen vardagshandling för oss. Vi kunde aldrig ana att det här skulle ske. Man ska ju sitta i kommunfullmäktige för att lämna in en motion och allt såg rätt ut med den här. Är motionen undertecknad och komplett, så är det inga konstigheter. Den här såg precis ut som den ska, säger hon. 

Nu ska kommunen se över sina rutiner.

– Vi ska se över våra rutiner och för en dialog med vår säkerhetschef. På något sätt kommer vi få säkerställa att motionen är riktig. Det kan antingen bli så att man hör av sig innan eller att vi stämmer av på något sätt. Det gäller innehållet också. Vi kommer få bli övernoga ett tag.

"Slag mot demokratin"

Motionen kom per post och det fanns ingen möjlighet att spåra vem som skickat motionen, säger Britt Idensjö.

– Det finns inte en chans, vi har ingen sådan kunskap. Det är polisen kan hitta något. Vi får se vad de gör med den och vad som händer.

Kanslichefen anser att det här är mycket allvarligt för demokratin.

– Det är ett slag mot demokratin och det sista vi vill ska hända. Vi måste värna våra politiker och deras rätt att skriva motioner. Det här är inte alls bra. 

Reagerade ni själva på motionen?

– Vi ifrågsätter aldrig något av vad de skriver i sina motioner. Det är en politikers möjlighet att väcka debatt och den var dessutom välskriven. Det ser utstuderat ut, någotn har lagt ner tid på det.

"Väldigt olustigt"

Kommunen blev kontaktade av Moderaterna vid lunchtid på onsdagen.

– Vi måste se över våra rutiner nu med en gång och tala om för våra politiker att vi får hitta nya kanaler när motioner är på väg in. Det känns väldigt olustigt.

Har du hört talas om något liknande?

– Nej, jag har aldrig hört talas om det här. Jag har svårt att tro att en förfalskad motion gått upp till behandling tidigare. Men det kanske finns exempel på det. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt