Annons:

Ellen och Melker tog hem priset på UF-mässan – nu blir det SM:

Ellen Thunberg och Melker Johansson var Årets Innovation på UF-mässan i Kalmar. Foto: Alexander Högberg

Ellen och Melker tog hem priset på UF-mässan – nu blir det SM: "Känns helt sjukt"

Smålandseken UF från Vimmerby gymnasium vann Årets Innovation på UF-mässan i Kalmar i dag. Därmed väntar SM i Stockholm för Ellen Thunberg och Melker Johansson.
– Det känns otroligt hedrande, säger vd:n Ellen Thunberg.

Annons:

I dag avgjordes årets regionala UF-mässa Entreprenörskap på riktigt 2019 på Kalmar sportcenter. Det var rekordmånga unga företagare som tävlade – och riktigt bra gick det för Vimmerby gymnasiums elever Ellen Thunberg och Melker Johansson. De båda Målillaungdomarna vann Årets Innovation. 

– Det känns helt otroligt hedrande, det känns jättebra. Man har inte tagit in det riktigt än, men det är jättekul, säger vd:n Ellen Thunberg.

Ellen och Melker går i tvåan på samhälls- respektive teknikprogrammet i Vimmerby och var nominerade i flera klasser. Tidigare har de också vunnit Idénästet i Västervik.

– Vi har lagt otroligt mycket tid på det här och blev nominerade i alla klasser vi skickade in till. Det var bara fyra som blev nominerade och ett företag som valdes ut, det är otroligt kul. Det är sjukt mycket tid vi har lagt ned och vi har jobbat jättemycket marknadsföring. Vi försöker hålla oss igång hela tiden.

"Känns superspännande"

Motiveringen till vinsten löd: "Årets innovation är mer än bara en färdig produkt. Med en innovativ paketering som ligger helt rätt i tiden, går produkten från anonymitet till att bli ett stycke historia. Denna förflyttning innebär att produkten inte bara är ett enkelt köksredskap utan blir en värdefull och unik inredningsdetalj."

Nu väntar SM i UF-företagande den 6-7 maj. Finalen avgörs i Älvsjö.

– Det känns superspännande, det är jättekul att det ska bli vi som får åka. Jag är jättetaggad, även att man inte har fattat att man har gått vidare än. Men vi kommer absolut vara nervösa, säger Ellen Thunberg. 

Åkte ni dit med en känsla av att ni kunde vinna?

– På ett sätt ja, men på ett sätt nej. Man ska tro på det man håller på med, vi har lagt ned sjukt mycket arbete och hoppas att det ska löna sig och att man ska få en bekräftelse på det arbete man lägger ned. Samtidigt visste vi att det var 170 duktiga företag som tävlade, så det var tufft.

Hur ska ni fira det här?

– Jag vet inte än, vi får se. Jag har precis brutet benet, så det blir inte så mycket firande. 

"Då kan man gå långt"

Deras företag, Smålandseken UF, säljer designprodukter i massiv ek. 

– Vi säljer och tillverkar exklusiva produkter i svensk ek. Allt med lokal anknytning och med stort miljöfokus. Vi berättar historian om produkten samt även om det exklusiva materialet ek. Vi tillverkar sju stycken olika bruksprodukter som alla passar lika bra till vardags som till fest, berättade Melker Johansson efter segern i Idénästet.

Tror ni på att ta hem hela tävlingen i maj?

– Oj, det är svårt. Det viktiga är att man tror på sin idé och gör man det så kan man gå långt, säger Ellen Thunberg.

Smålandseken UF kan inte ta hem Årets UF-företag, men att vinna Årets Innovation är förstås långt mer än tillräckligt.

– Vi har prioriterat den här tävlingen ganska hårt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt