Annons:

  • Emma släpper böcker i ny egen serie: ”Vågat göra det läskiga”

    Emma Jansson från Järnudda är aktuell med två nya böcker ur hennes nya serie "Upptäck naturen" där hon både skrivit och illustrerat. Foto: Privat

  • Emma släpper böcker i ny egen serie: ”Vågat göra det läskiga”

Emma släpper böcker i ny egen serie: ”Vågat göra det läskiga”

Emma Jansson från Järnudda utanför Hultsfred har precis kommit ut med en ny bok i den sprillans nya serien ”Upptäck naturen” och snart kommer uppföljaren.
Jämfört med tidigare projekt står hon på egna ben och har både skrivit och illustrerat boken.
– Nu har jag vågat mig på det läskiga med att skriva, säger författaren och illustratören Emma Jansson.

Annons:

Under 2018 hade Emma Jansson bokpremiär som illustratör till Sarah Watsons två böcker Vems spår? och Vems bajs?. Det som gjorde att de kom i kontakt med varandra var att Sarah Watson kom in på Emmas Instagramkonto av en slump, såg hennes bilder och frågade om hon ville teckna bilderna till böckerna som handlade om djurspår i skogen. 

Släpper böcker i ny serie

Det är verkligen något som har gett henne blodad tand och lett till att hon släpper två böcker ur den nya serien ”Upptäckt naturen” på Triumf förlag under våren 2019. 

– Nu i dagarna (den 18 mars) släpptes den första boken ”Mina första fåglar”, vilket är min första bok där jag både skriver och illustrerar. Uppföljaren ”Mina första fiskar” lanseras i maj, säger Emma Jansson. 

Egenföretagaren från Järnudda utanför Hultsfred spenderar mycket tid i naturen och gillar framför allt att rita både skog och djur. Till just det här projektet vidgade hon vyerna och greppade tag om pennan. 

– Jag tycker att det är roligt att skriva och har skrivit många historier om mina bilder. I ett sådant projekt med faktaböcker får man tänka på ett annat sätt, det ska vara kort och lärande. Rent bildmässigt så har jag väl landat i en stil och vet man vad man kan. Just skrivandet är något helt annat men jag har fått bra hjälp och feedback, säger Emma Jansson. 

"Ska finns mycket att titta på"

I augusti förra året började hon arbetet med fågelboken som fick till tryck i februari. I samma veva började hon med bok nummer två om fiskarna och den är redan klar. 

– Ja, det var snabba ryck. Jag började i februari och den går till tryck inom kort. Jag tycker att det är trevligt och viktigt att få ut båda böckerna ungefär samtidigt före sommaren, säger Emma Jansson. 

Det är med detaljrika och finurliga bilder som läsarna får lära sig mer om 19 av Sveriges mest omtyckta fåglar och 18 olika fiskar som finns i svenska sjöar. 

Vad säger du om resultatet när du har första boken i din hand?

– Det är härligt att se den första boken i bokform. Man lever med dem så mycket intensivt och sen släpper man dem när de går till tryck och går in i nästa projekt. Det är många som gillar mina detaljerade bilder och jag vill att det ska finnas mycket att titta på.

Planerar ny bok med Watson

Hon har dessutom en signatur på alla illustrationer i form av en äppelhalva. Hon berättar även att hon kommer ha bokrelease och signering av fågel- och fiskboken på Fallhults Ekogård i samband med Upptäckardagen i maj. 

Hur ser framtiden ut för din del?

– Sarah och jag kommer faktiskt göra en tredje bok i Vems-serien och innehållet är fortfarande hemligt. Vi har precis påbörjat arbetet och den kommer till hösten. 

Debutböckerna tillsammans med Sarah Watson, Vems spår? och Vems bajs?, är sålda till kinesiska förlag så förhoppningen är att de ska ges ut på kinesiska. Bortsett från att producera böcker har hon försäljning med webshop av egenproducerade produkter, bland annat brickor i björk och emaljmuggar.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt