Annons:

  • Sov i bilen under utbildningstiden – åter i Hultsfred för att inspirera unga

    Olle Prim var en av fyra föreläsare när Additivt Teknikcenter ordnade dag i syfte att inspirera unga att våga följa sina drömmar. Foto: Lotta Madestam

  • Sov i bilen under utbildningstiden – åter i Hultsfred för att inspirera unga

    Hans Sandin, ägare av HS Powder Coating, hade ett tydligt budskap om att aldrig ge upp. Han har själv gått från konkurs till Årets Företagare.

  • Sov i bilen under utbildningstiden – åter i Hultsfred för att inspirera unga

    Khalil Omaira på industriprogrammet tyckte att dagen varit jättebra.

Sov i bilen under utbildningstiden – åter i Hultsfred för att inspirera unga

Han sov i bilen för att han inte hade råd med dubbla boenden under utbildningstiden. Nu var Olle Prim tillbaka i Hultsfred, den här gången som konsult på ett av Sveriges framgångsrika företag, för att inspirera elever att våga följa sina drömmar tillsammans med tre lokala företagsprofiler.

Annons:

Bakom den här inspirationsdagen stod Additivt Teknikcenter vars första tanke var att inspirera de egna eleverna.

– Många av de som är här idag är avgångselever, som ska ut i arbetslivet och vi vill skicka med dem en tanke om att följa sina drömmar, säger platschef Joakim Svensson.

Fyra inspirerande föreläsare från olika branscher var inbjudna. Var och en bra förebilder genom att de har lyckats och på så sätt kan skicka med ett budskap.

– Tanken var att vi skulle köra det här bara med elever från Additivt Teknikcenter, men vi fick snabbt ihop ett 60-tal så vi hyrde Valhall för att fler skulle få ta del av det. Så här idag är elever från industriprogrammet men också de som läser CNC-utbildningen, gjututbildningen, 3D-teknikerutbildningen och två övriga klasser från gymnasiet som hade tid att komma idag, säger Joakim Svensson.

Bakgrund som elev

Olle Prim, ursprungligen från Kalmar, var själv elev på Additivt Teknikcenter. Han hade en spännande resa att berätta om. Från att ha sovit i bilen i Hultsfred under utbildningstiden, för att han inte hade råd med dubbla boenden, till att bli delägare på ett företag redan två veckor in på praktiken till att idag vara konsult på Blue Partner.

– Jag vill börja med en applåd till er, sa han. Grattis att ni påbörjat er resa, er karriär på industrispåret. Ni kommer att behövas, det kommer hända mycket framåt i branschen.

Från konkurs till Årets företagare

Hans Sandin, vd och ägare av HS Powder Coating, kunde berätta om vägen från konkurs till Årets företagare, med det tydliga budskapet att aldrig ge upp.

Flera i biosalongen ville starta eget, precis som Hans Sandin.

– Det finns mycket hjälp att få, lyssna på andra företagare så tar man lärdom av vad de gjort rätt och fel. Gör din research, kolla konkurrensen, målgrupp, tjänster och produkter man vill sälja. Det viktiga innan är att skriva ner alla frågor, då blir det verklighet och man har något att jobba med var råd han skickade med.

Lyckats lokalt 

På Valhalls scen för att berätta om sina företagssatsningar stod också Putte Svensson Sahlin, som driver Hotell Hulingen, och Emma Jansson, fotograf och illustratör som driver företaget Eplaros i Hultsfred.

– Putte kan absolut inspirera till att inte ge upp utan följa sina drömmar och Emma är en fantastisk kreatör, så henne ville vi gärna ha med här för att tipsa och ge idéer, sa Joakim Svensson och fortsatte:

– Vi vill skicka med eleverna att det faktiskt går att lyckas, det gäller bara att inte ge upp utan det är med- och motgångar. Här idag har de fått en del stalltips, från de som har lyckats och är föregångare.

Hoppas bli återkommande

Med tanke på hur lyckad arrangören tycker att dagen blev finns det mycket som talar för att det kommer att bli fler.

– Ja, vi hoppas att det här kan bli ett årligen återkommande arrangemang. Kanske kan vi då samla alla avgångsklasser, för eleverna verkar tycka om det, säger Joakim Svensson.

Har sin dröm klar för sig

Khalil Omaira går i årskurs ett på industriprogrammet. Det är inte så att han har en jätteklar bild av vad han ska göra i framtiden – men han har en önskan.

– Jag skulle vilja jobba med datorer, gärna programmera spel det är något jag tycker om att göra, sa han.

Hur har dagen varit?

– Jättebra, vi lär oss mycket av dem och blir inspirerade att kämpa för våra drömmar. 

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt