Annons:

Den arbetsföra befolkningen minskar i länet – Hultsfred sticker ut

Arbetsförmedlingen är orolig över utvecklingen. Foto: Pressbild

Den arbetsföra befolkningen minskar i länet – Hultsfred sticker ut

Fram till 2030 minskar den arbetsföra befolkningen i sex av 21 län – och ett av dem är Kalmar. Hultsfred sticker ut i negativ bemärkelse där minskningen är hela 8,3 procent.

Annons:

Bara cirka 30 av landets 290 kommuner har en sämre utveckling fram till 2020. Borgholm och Högsby ligger ännu värre till i länet, men Hultsfred spås ha tredje sämst utveckling. Vimmerby och Västervik har inte heller mycket att skryta över.

I vimmerby minskar den arbetsföra befolkningen med 3,5 procent, vilket motsvarar 320 personer. I Västervik är antalet 1 247, vilket motsvarar 6,2 procent.

Ser man till länet som helst är det bara två kommuner som har en växande arbetsför befolkning. Det är Kalmar med 7,9 och Mörbylåna med 2,8. Totalt ligger länet på -0,6 procnet – vilket är otroligt långt ifrån rikssnittet på +7,2. Kalmar län är det enda länet i södra delen av landet (bortsett från Gotland) som får en negativ utveckling.

"Bekymmersamt"

Arbetsförmedlingen är orolig över utvecklingen och menar att det är brist på arbetskraft i många av de kommuner som drabbas värst redan nu.

– Det här är bekymmersamt, särskilt eftersom det är samma kommuner som får färre invånare i arbetsför ålder och fler äldre. Det innebär att det kommer att finnas stora behov av till exempel vård och omsorg, men färre som kan ta de här jobben, säger Maria Salomonsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.

Konkurrensen om arbetskraften kommer öka och även kompetensbristen. Vinnare är storstadsregionerna. I stockholms län ligger ökningen på 13,2 procent. Värst drabbat är Norrbotten med en minskning på 5,3. Värt att notera är att samtliga grannar till Kalmar får en ökande arbetsför befolkning och i flera fall en rejäl sådan. Exempelvis Östergötland får en ökning med 7,7 procent.

Utrikes födda viktiga

Att den arbetsföra befolkningen ökar fram till 2030 beror på invandringen. Totalt blir det 420 000 fler arbetsföra som är utrikes födda. Inrikes födda växer endast med 30 000 – och det är bara i storstadsregionerna som inrikes födda väntas öka i antal.

– Det här innebär att det är extra viktigt för små kommuner att ta vara på den resurs som utrikesfödda är, annars riskerar de att få mycket svårt med arbetskraftsförsörjningen. Utrikes födda står för nästan hela ökningen av personer i yrkesaktiv ålder, det är där arbetskraftsreserven finns, säger Maria Salomonsson.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt