Annons:

  • Nu får varje hushåll en hållbar tygkasse

    Eda Prenku och Johanna Rydstrand har gjort motiven som pryder tygpåsarna som alla hushåll i Hultsfreds kommun får möjlighet att hämta ut. Foto: Ossian Mathiasson

  • Nu får varje hushåll en hållbar tygkasse

    Kommunalrådet Lars Rosander visar upp de 17 globala målen som visas på andra sidan av tygpåsen.

Nu får varje hushåll en hållbar tygkasse

Varje hushåll i Hultsfreds kommun kan inom kort hämta ut varsin gratis tygpåse för en hållbar framtid. Det är Johanna Rydstrands och Eda Prenkus konstnärliga hantverk som pryder påsarna.
– Jag trodde inte att jag skulle vinna, säger tolvåriga Eda Prenku, som går i årskurs sex på Lindblomskolan.

Annons:

Det som händer är att alla hushåll i Hultsfreds kommun, drygt 7 600 stycken, kommer få ett vykort i brevlådan under nästa vecka där varje hushåll får möjligheten att hämta ut en av de två kassarna på något av de utlämningsställen som nämns på korten.  

Tygkassarna pryds av de teckningar som vann Hultsfreds kommuns tävling på temat ”En hållbar framtid där du syns och hörs i Hultsfred” på ena sidan och de 17 globala målen för hållbar utveckling på andra sidan. Det skickades in ett 50-tal bidrag som slutade med att kommunen fastnade lite extra för Eda Prenku och Johanna Rydstrand som gav sin syn på hemkommunen. 

– Jag målar mycket och på min bild ska det vara mycket kärlek över Hultsfred med toner av musik samtidigt som det rinner vatten som symboliserar att det kommer ut något rent, fint och härligt, säger Johanna Rydstrand. 

"Trodde inte att jag skulle vinna"

Tolvåriga Eda Prenku, som går i årskurs sex på Lindblomskolan i Hultsfred, har tecknat ett kretslopp med jordklotet som central punkt. 

– Jag trodde inte att jag skulle vinna. När jag målade bilden tänkte jag på Hultsfred och miljön. Det är viktigt att man tänker på miljön, att inte åka så mycket bil och att inte använda plast, säger Eda Prenku.  

Arbetet med att få fram kostnadsfria tygpåsar till kommuninvånarna började med att Socialdemokraternas kommunstyrelsegrupp lämnade in en skrivelse om att samtliga hushåll i Hultsfreds kommun skulle få en tygkasse var för ungefär ett och ett halvt år sedan. 

Belyser de globala målen

Hållbarhetsstrategen Arvid Lindblad gillade idén och har i sin tur lyckats ta fram tygkassarna med hjälp av biståndsmyndigheten Sida som har finansierat projektet med 300 000 kronor.

– Det gör att vi belyser de 17 globala målen för en hållbar utveckling och personerna som bär kassen kan göra skillnad för att öka kännedomen om lokala och globala utmaningar, säger Arvid Lindblad. 

Tygkassen är bland annat GOTS- och Fairtrademärkt där GOTS betyder att det är en internationell miljömärkning för ekologisk textil som omfattar hela kedjan från råvara till färdig textil. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt