Annons:

Kasselstrand:

Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand menar att det är Olle Nyman som politiserar Astrid Lindgren. Foto: Simon Henriksson

Kasselstrand: "Är det någon som gör politik av detta är det Astrids barnbarn"

Det är Astrid Lindgrens barnbarn Olle Nyman som politiserar Astrid Lindgren. Det menar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand.
– Det är tramsigt och löjligt, säger han till Dagens Vimmerby.

Annons:

Det var efter lördagens torgmöte i Vimmerby som Olle Nyman, barnbarn till Astrid Lindgren och vd för Astrid Lindgren AB, författade ett brev till det extremnationalistiska Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand. 

AFS-ledaren valde att lyfta fram Astrid Lindgren och sa, bland annat, att han tror att hon hade haft svårt att hitta samma inspiration till sina berättelser i dagens Vimmerby. 

– Vimmerby är känt i stora delar av världen som Astrid Lindgrens hemstad. Det finns ingen person vi förknippar så starkt med den svenska kulturen, med våra gemensamma föreställningar och minnen som Astrid Lindgren. Det är inte svårt att förstå att hon fick inspiration till att skriva sina folkkära berättelser här, det är svårt att tro att hon hittat samma inspiration i dag. Hon hade nog inte skrivit Emil i Lönneberga då. Astrid Lindgrens gamla berättelser är avlägsna och från en svunnen tid. Men för mig är Astrid Lindgren svensk kultur, varje svensk kan relatera till det, sa Gustav Kasselstrand.

Han valde sedan att ställa Emil i Lönneberga och Rasmus på luffen mot ensamkommande flyktingbarn. Något som fick Olle Nyman att skriva det här brevet. 

Kallar det "tramsigt"

Gustav Kasselstrand har läst brevet och menar att det är "tramsigt och löjligt".

– Det är tramsigt att hävda att Astrid Lindgren skulle ha varit för en stor invandring i dag. Han använder Astrid Lindgren betydligt mer politiskt än vad jag gör. Jag framhåller hennes fantastiska verk och han går betydligt längre i att politisera henne. Är det någon som gör politik av detta är det Astrid Lindgrens barnbarn, säger Gustav Kasselstrand till Dagens Vimmerby.

Hur ser du på Astrid Lindgren glasklara kritik mot nationalism och uppdelandet av människor från olika kulturer?

– Hon har sagt andra saker också, till exempel att när politiker slutar att lyssna på folket, är det dags att rösta bort dem. Hon har varit kritisk till det enorma skattetrycket. Man kan alltid plocka citat fritt för att motivera sin egen ståndpunkt och hävda att man har Astrid Lindgren på sin sida. Vi har inte hävdat att Astrid Lindgren skulle rösta på Alternativ för Sverige, utan vi har framhävt hennes verk. Vi skulle, precis som Olle Nyman, kunna framhäva enskilda citat för att visa att hon står på vår sida, men vi väljer att inte göra det. Det är ohederligt att ta hennes citat in i dagens Sverige.

"Politiskt agenda"

Att han valde att fokusera så mycket på Astrid Lindgren var för att torgmötet hölls i Vimmerby. Gustav Kasselstrand kommer fortsätta att framhäva hennes verk, säger han.

– Får Rasmus Törnblom (tidigare MUF-ordförande) använda Astrid Lindgren för att motivera invandringen till Sverige? Är han tillåten? Men vi som nationalister och invandringskritiker får inte nämna att vi ser upp till Astrid Lindgren eller Bullerbyn? Det är helt skruvat att vissa personer med vissa politiska åsikter får använda Astrid Lindgren, medan andra inte får göra det, säger han och fortsätter:

– Det är uppenbart att han har en politisk agenda att motarbeta Alternativ för Sverige. När Sverigedemokraterna har nämnt Astrid Lindgren har de också försökt säga liknande saker, så de drivs uppenbarligen av politiska antipatier mot oss och SD.

Kommer du fortsätta att använda Astrid Lindgren politiskt?

– Använda henne är ett laddat begrepp, men självklart kommer jag framhäva hennes verk som en omistlig del av svensk kultur. Ingen kan säga emot att hennes verk är bland det mesta svenska vi har.

"Finns en självklar motsättning"

Gustav Kasselstrand menar "att det självklart finns en motsättning mellan Astrid Lindgrens sagor och ensamkommande flyktingbarn". 

– Den svenska kulturen kommer att trängas undan av invandring från främmande länder, då får den svenska kulturen ge plats åt den kultur som de för med sig. Det finns ett stort hot mot svensk kultur med en hög invandring. Det gamla, goda Sverige kan symboliseras av Rasmus på luffen mot det nya Sverige som som växer fram nu. Ska man titta på berättelser från det gamla, goda Sverige är det Astrid Lindgren man tänker på. Men vi framhäver inte bara henne, vi framhäver många stora svenska författare, konstnärer, kungar och artister. Personligheter som har satt sitt avtryck på Sverige.

Tror du att den här uppmärksamheten kan vara bra för er inför valet?

– Det kan jag inte bedöma. Vi är ute på våra torgmöten och säger vad vi tycker. Ibland får vi uppmärksamhet, ibland ingen alls. Jag är inte ute efter någon konflikt med Astrid Lindgrens barnbarn, det är olyckligt. Det är inte den uppmärksamhet vi önskar. Vi ser det som ganska okontroversiellt att framhäva Astrid Lindgren när vi pratar om det gamla, goda Sverige. Att det skulle bli en märklig politisk vinkel var inget vi hade räknat med.

Här kan du läsa varför Olle Nyman skrev sitt brev. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt