Annons:

Namn på äldreboenden försvinner och ersätts med vanliga adresser

Per-Inge Pettersson berättar det blir egna adresser till äldreboendena och gruppboendena i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Namn på äldreboenden försvinner och ersätts med vanliga adresser

Namn som Ekliden, Hemgården, Lindgården, Berguven och Korsnäbben på äldreboenden och gruppboenden är ett minne blott. De kommer ersättas med vanliga adresser.
– Vi likställer våra kommuninvånare med en egen adress och ska inte ha massa olika beteckningar, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson (C).

Annons:

De särskilda boendena och olika former av gruppboenden inom omsorgen i Hultsfreds kommun heter i dag Ekliden, Hemgården, Lejonet och Korsnäbben med flera. 

Det är totalt tolv äldreboenden och gruppboenden som får sina namn borttagna till förmån för vanliga adresser. 

– Inom socialnämndens verksamhet finns en tydlig inriktning att all verksamhet ska utgå från socialnämndens värdegrund. Vi har i flera år jobbat med våra värderingar om att öka den enskilda individens integritet inom både omsorgen och äldreomsorgen, säger Per-Inge Pettersson. 

S och SD begärde återremiss

Alla som bor på kommunens boenden kommer få en egen bostadsadress följt av ett lägenhetsnummer och den enskilde flyttar exempelvis till Vetlandavägen 55 lägenhet B1 och inte till Hemgården. 

– Jag har funderat på varför vi har haft namn som Lejonet, Oredan och alla andra olika benämningar på våra fastigheter? Har man som äldre haft en egen adress i hela sitt liv så ska man ha det nu också. Det kännas rätt att flytta till en egen lägenhet och de ska kunna behålla sin självständighet, integritet och känna välbefinnande, säger Per-Inge Pettersson.

När socialnämnden hade uppe ärendet på sitt senaste sammanträde fanns det ingen enighet bakom beslutet då både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna begärde en återremiss samtidigt som Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna sa ja till förslaget. 

– Vi vill ta reda på vad personalen, ägarna och boende tycker om det. Jag tycker att frågan borde hamna hos en fokusgrupp som kan prata om det. Vi vill få information från de som berörs innan ett beslut fattas. Vill vi ha det överhuvudtaget, frågar sig Jonny Bengtsson (S), andre vice ordförande i socialnämnden. 

"Dags att ta nästa steg"

Per-Inge Pettersson tycker att det är viktigt med känslan att den enskilde flyttar till sin egen lägenhet där personen i fråga får behålla sin självständighet och integritet. 

– Vi tycker att det är dags att ta nästa steg i våra värderingsfrågor. Vi vill inte skilja på kommuninvånarna bara för att man får ha lite extra hjälp. Den enskilde flyttar inte in på Ekliden utan man flyttar till en lägenhet på fastigheten och får en lägenhet med en egen adress, säger Per-Inge Pettersson. 

Fakta

Här är namnbytena på äldreboendena och gruppboendena: 

Ekliden ändras till Ringvägen 13 (Virserum) 

Hemgården ändras till Vetlandavägen 55 (Målilla) 

Lundagården ändras till Doktorsvägen 8 (Mörlunda) 

Lindgården ändras till Aspedalsgatan 24 (Hultsfred) 

Klockargården ändras till Skördevägen 6 (Vena) 

Knektagården ändras till Östra Långgatan 10 (Hultsfred)

Lejonet ändras till Tjädervägen 3 (Virserum) 

Korsnäbben ändras till Orrgränd 1C (Virserum) 

Haga ändras till Rödmossavägen 37 (Virserum) 

Berguven ändras till Gränsgatan 9 (Hultsfred) 

Solvändan ändras till Lindvägen 7 (Hultsfred) 

Oredan ändras till Nygatan 5 (Hultsfred)

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt