Annons:

Föreningen gav aldrig upp – gångtunnel skapas under riksvägen

När den nya 2+1-vägen byggs mellan Målilla och Hultsfred skapas en gångtunnel i Hesjöbacken till samhällsföreningen i Målillas stora glädje. Foto: Ossian Mathiasson

Föreningen gav aldrig upp – gångtunnel skapas under riksvägen

Målilla Samhällsförening har slagits för att få till en gångtunnel under riksvägen när den planerade 2+1-vägen byggs mellan Hultsfred och Målilla.
Det fanns inte med i ursprungsplanen men nu har Trafikverket gett samhällsföreningen det glada beskedet.
– När det ska hända något så får man kämpa, så enkelt är det, säger Kent Karlsson, ordförande i samhällsföreningen.

Annons:

För en dryg månad sedan skickade samhällsföreningen i Målilla in tre skrivelser till Trafikverket gällande trafiksituationen i Målilla. 

Deras högsta önskan var att få till en gångtunnel under riksvägen och Trafikverket, som inte hade med det i ursprungsplanen, har ändrat sig och går föreningen till mötes. 

– Vi är lyckliga att det blir av nu. När det ska hända något så får man kämpa, så enkelt är det. Det hade bara blivit en 2+1-väg mellan Målilla och Hultsfred om vi inte hade gjort något. Vi sa att vi är tuffa och skulle det inte ha bli en gångtunnel så hade vi tagit till andra åtgärder och försökt stoppa vägbygget, säger Kent Karlsson. 

"Jag blev häpen"

Vid ett möte som Trafikverket höll i slutet av april tog samhällsföreningen upp frågan om gångpassage under riksvägen vid Hesjöbacken. 

– Trafikverket la över ansvaret på Hultsfreds kommun och kommunen gjorde tvärtom. Då skrev vi en skrivelse till både Trafikverket och kommunen, vi ville ha svar, säger Karlsson och fortsätter:

– Det var tyst ett tag, sedan ringde en medarbetare på Trafikverket upp mig en torsdagsmorgon och jag blev häpen. Hon sa att de skulle gå oss till mötes och skapa en gångtunnel i Hesjönbacken. Hela sträckan från Målilla till Hultsfred kommer ha vajerräcke och de som bor på östra sidan i Målilla har ingen chans att komma över vägen. Det är en stor glädje för oss att det blir en gångtunnel. 

Karlsson berättar att det är en lång kamp som har pågått i tio år för att få till en gångtunnel i Målilla. 

– När vi byggde förbifart Målilla ville vi ha en gångtunnel i rondellen, det var med i första skedet och sen försvann det på grund av att det var för högt grundvatten. Det var inte aktuellt i det projektet utan det skulle komma med när det blev 2+1-väg. Nu är vi framme vid det och på det där mötet i Hultsfred fanns inget om någon gångtunnel, säger Karlsson. 

Skapas gång- och cykelväg till Hultsfred

Det kommer också skapas en gång- och cykelväg mellan Målilla och Hultsfred, ett projekt som tas i två etapper. 

– Det ska byggas en gång- och cykelväg mellan Hultsfred och Ödhult i första skedet. I andra skedet blir det mellan Ödhult och Målilla, det blir taskigt att gå, cykla och åka moped på riksvägen. Tunneln blir bra för personerna som framför allt bor på östra sidan.

Den nuvarande vägen till Hesjöbadet från riksväg 23/34 kommer tas bort och ersättas av en enskild väg. 

Projektet bedöms kosta cirka 100 miljoner och den nya gångtunneln gör att projektet kostar tre miljoner kronor extra. 

Arbetet ska dra igång sent 2020 eller i början av 2021 och vara klart 2022. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt