Annons:

Det här innebär regeringens nya budget för din kommun

Tomas Kronståhl (S) berättade om regeringens budget.

Det här innebär regeringens nya budget för din kommun

Regeringens budget innebär att kommunerna i länet får mer pengar att fördela till välfärden. Fler utbildningsplatser till norra länsdelen, satsningar på skolan där det bland annat ska utbildas och anställas fler lärarassistenter, satsning på äldreomsorgen, förebygga äldres ensamhet, satsningar på barn-och ungdomspsykiatrin, bidrag till att bygga fler hyresrätter och trygghetsboende. Det är dessa satsningar som kommunalråden i norra Kalmar län kan hoppa jämfota för eller inte.

Annons:

Tomas Kronståhl (S) riksdagsman från Västervik presenterade regeringens budget vid Campus i Västervik under onsdagen.

Han var nöjd med satsningen på fler utbildningsplatser på Linnéuniversitetet.

- 831 nya utbildningsplatser för sjuksköterskor, lärare, socionomer och civilingenjörer. Det är bra för oss i norra länet som har via lokala Campus i Västervik, Vimmerby och Hultsfred byggt upp distansutbildningar för de yrkesgrupperna.

Miljön får den största budgeten någonsin med ökade satsningar på Klimatklivet, där företag får hjälp med att gå från fossila bränslen till icke fossilt bränsle. Samtidigt återinförs bidrag till solceller och laddstolpar.

84 miljoner kronor till välfärden

Kalmar län får 84 miljoner kronor mer till välfärden, för Västerviks del innebär det 12 miljoner kronor, Vimmerby får 5,3 miljoner och Hultsfred får 4,8 miljoner kronor

- Men kommunerna får mindre i integrationsbidrag. Förutom Hultsfred som får ett ökat stöd på 3,3 miljoner, för att man har tagit ett så stort ansvar för flyktingar som kommit till Sverige.

Det kommer att satsas ordentligt på skolan. Lärare ska få bättre betalt och lägre arbetsbelastning, då det ska anställas fler lärarassistenter som kommer att ha kontakten med föräldrar och göra mycket av det administrativa arbetet.

Det ska utbildas fler specialistsjuksköterskor och kö miljarden ska återinföras.

- Vi satsar också mycket pengar på barn – och ungdomspsykiatrin, 7,2 miljoner kronor inom region Kalmar.

Lägre skatt på pensioner

Äldre som har en pension överstigande 17 000 kronor per månad kommer att få lägre skatt. Samtidigt höjs garantipensionen med 200 kronor och bostadsbidragen för äldre höjs.

- Vi satsar också på bättre demensvård och att äldres ensamhet ska brytas samt att det införs ett stöd för att bygga Trygghetsboende om man håller sig under en viss investeringskostnad. Ett bidrag som liknar det bidrag som finns för byggande av billiga hyresrätter.

Regeringen vill stötta svensk livsmedelsproduktion genom att utbilda inköpare i regioner och kommuner så att de köper in mer svenskodlad mat.

Det görs också stora satsningar på polis och det militära försvaret, samt att hela Sverige ska leva, även på landsbygden.

Tomas Kronståhl är relativt nöjd med den budget han presenterade under onsdagen, men det finns en post han inte tycker är speciellt kul att berätta om.

- Vi satsar mer på skattesänkningar i den här budgeten, då regeringen tar bort värnskatten, istället för att göra större satsningar på välfärden.

Han tycker däremot att satsningen på att minska arbetsgivaravgiften för unga som står långt ifrån arbetsmarknaden är bra.

-  Nu är det omgjort så att det riktar sig till en specifik grupp. Det gjorde det inte tidigare, när vi hade en borgerlig regering. Då gällde det alla unga, vilket slog snett, då det utnyttjades av arbetsgivare som ville anställa unga, säger Tomas Kronståhl.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt