Annons:

Föreningar gör insats för minskad ensamhet hos äldre

Håkan Hermansson från SPF är med i studiecirkeln som ska ta fram en handlingsplan mot ofrivillig ensamhet bland äldre i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Föreningar gör insats för minskad ensamhet hos äldre

Många äldre personer känner sig fortsatt ensamma. Nu tar pensionärsorganisationerna SPF och PRO fram en gemensam handlingsplan för att komma åt problemet.

Annons:

Pensionärsorganisationerna SKPF Pensionärerna, SPF Seniorerna och PRO kom i våras med det gemensamma studiematerialet ”Tillsammans mot ensamhet” i hopp om att nå äldre personer som upplever ofrivillig ensamhet. 

Studiematerialet har hamnat på det lokala planet där SPF och PRO i Hultsfreds kommun har startat ett samarbete för att ta fram en handlingsplan med lösningar för den nämnda målgruppen. 

– Hur ska vi kunna nå personer som av olika skäl inte kommer på aktiviteterna i Hultsfreds kommun? Det är vårt fokus. Det är många som sitter hemma och inte kommer ut av olika skäl, framför allt de som inte har valt att göra det själva, säger Håkan Hermansson. 

Många äldre lider i tysthet av ensamhet och isolering och det vill pensionärsorganisationerna råda bot på. Hermansson är noga med att poängtera att det finns gott om aktiviteter i kommunen. 

"Ska inte vända upp och ner"

Det är ett tiotal personer som har flätats samman i en studiecirkel och kommer ha flera träffar i höst och vinter för att sätta ihop en handlingsplan.

– Det görs mycket saker i dag men vi har sett att det kanske finns anledning att göra lite till riktat mot äldre målgruppen. Vi ska inte vända upp och ner på det utan vi förhåller oss till det som redan görs och ser oss som ett komplement, säger Hermansson och fortsätter:

– Arbetet är helt klart i sin linda. Vi ska ta fram en handlingsplan med vad vi ska göra för att nå berörd målgrupp, när saker ska göras och vem som ska vara ansvarig. 

Hur var första mötet?

– Det var bra. De flesta i gruppen känner varandra och det var en del nya ansikten. Vi är intresserade av frågan och tror att det kan komma ut något bra av det. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt