Annons:

Fokus på krisberedskap – så ska man öka kunskapen för att minska oron

PRO och SPF sätter fokus på krisberedskap, både regionalt och lokalt, med tanken att ökad kunskap skapar trygghet och minskar oro. På bilden Arne Gustavsson, Sören Olsson, Claes-Göran Odengrund, Eva Ingesson, Lena Hasting och Håkan Hermansson. Foto: Privat

Fokus på krisberedskap – så ska man öka kunskapen för att minska oron

Från början var tanken att det skulle handla om coronapandemin. Men så kom kriget i Ukraina, vilket fick arrangören att lite ändra fokus.
Nu bjuds allmänheten in till en informationsdag under temat krisberedskap med tanken att ökad kunskap skapar trygghet och minskad oro.

Annons:

Det här är ett evenemang som PRO och SPF lokalt genomför tillsammans, i samarbete med även Hultsfreds kommun.

– Tanken väcktes först hos PRO och frågan ställdes till oss, om vi ville göra något större av det, vilket vi förstås ville. Vi har haft en del samarbete kring frågor som engagerar brett, säger Håkan Hermansson, ordförande i SPF Seniorerna Hultsfredsbygden.

Bytte lite fokus

Då, när planerna började smidas för ungefär ett halvår sedan, var det händelserna kring coronapandemin som diskuterades. Men, under resans gång bröt kriget ut i Ukraina och ämnena skruvades lite mer mot krisberedskap. 

– Nu sätter vi istället fokus på vad ett totalförsvar är för något, vad som händer i vår kommun och med sjukvården vid en kris, vad som förväntas av den enskilde medborgaren och informationssäkerhet är en rubrik – vem och vad kan man lita på?, berättar Håkan Hermansson.

Vikten av krisberedskap

Informationsträffen hålls på Rock City en halvdag, onsdagen den 11 maj med kommunens trygghetstrateg Linus Ivarsson som moderator. Medverkar gör också representanter för regionen och länsstyrelsen.

– Den här dagen får alla ta del av den krisberedskap som alla pratar om och vikten av krisberedskap efter det som hänt i Ukraina, säger Håkan Hermansson.

Vad är bakgrunden till att PRO och SPF engagerar sig i krisberedskapen?

– Absolut beror det på den nyfikenhet som finns kring de här frågorna, inte bara hos våra medlemmar, utan hos breda allmänheten. Dagen är kostnadsfri och ingen föranmälan behövs.

Frågor som kommer upp, kan komma att fångas upp i form av studiecirklar eller i grannsamverkan.

– Så vi har en liten plan även fortsättningsvis, säger Håkan Hermansson.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagenshultsfred.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt