Annons:

Hultsfredsborna oroas över otryggt centrum:

Det finns en oro för att röra sig ute i centrala Hultsfred på kvällen. Foto: Ossian Mathiasson

Hultsfredsborna oroas över otryggt centrum: "Risken för brott är liten"

Ett otryggt och våldsdrabbat centrum samt fortkörning. Det är Hultsfredinvånarnas största problem, enligt trygghetsundersökningen.
– Men risken för brott är liten, säger Håkan Karlsson, kommunpolis.

Annons:

Cirka 300 kommuninvånare i Hultsfred har svarat på enkät om tryggheten i kommunen. Trygghetsundersökningen är en del av polisens lägesbild, där invånarna får svara på frågor om trygghet och brott.

– Det är ett verktyg för att mäta att vi jobbar med rätt saker. Trygghetsundersökningen är en del, brottstatistiken en annan. Medborgarna och medarbetarna kanske tycker olika saker, men vi bakar ihop det till en problembild vi ska jobba med, säger Håkan Karlsson.

Svarsfrekvensen ligger på 50 procent i Hultsfreds kommun. I hela Region Syd ligger problemindexet på 1,93 på en femgradig skala. I Malmö ligger det på 2,34 och i Kalmar län på 1,46. I lokalpolisområde Västervik ligger det på låga 1,43. Hultsfred ligger på totalt 1,53 i problemindex. 2018 var det 1,56 och 2017 1,65.

– Under 2,0 innebär att det inte är ett särskilt påtagligt problem eller inte alls påtagligt problem. I både Vimmerby och Hultsfred ligger man under 2,0. Det är vissa delar av Skåne som höjer upp problemindexet, men det är ingen ort inom LPO Västervik som har så höga problemindex att de ska granskas, säger Håkan Karlsson.

Skillnad mellan tätort och landsbygd

För första gången gör man en skillnad mellan tätorten och övriga delar av kommunen. I tätorten Hultsfred är problemindexet 1,93 jämfört med 1,21 på landsbygden.

– Problemindexet i tätorten är ganska högt, men totalt sett blir det en bra nivå, säger Håkan Karlsson.

Andelen som inte utsattes för något som helst brott i Hultsfred är knappt 85 procent. 0,5 procent har utsatts för våld, vilket rör sig om ett fåtal personer. Tryggheten har därmed ökat i kommunen. 

– Det är otroligt låga tal. Risken för brott är liten i Hultsfreds kommun, så jag vill påstå att Hultsfred är en väldigt trygg kommun att bo i. 

Rimmar inte

Den stora oron bland kommuninvånarna handlar om att röra sig i centrum på kvällstid. 55 procent anser att de känner sig otrygga om de är ensamma på kvällen utomhus.

– Men det handlar om Hultsfreds tätort, på landsbygden är upplevelsen en helt annat. Man beskriver också att det är problem med nedskräpning och bråk i centrala Hultsfred.

Polisens brottstatistik visar dock att det är få brott i centrum.

– Så det rimmar inte med statistiken.

Precis som i övriga delar av lokalpolisområdet lyfts fortkörning och buskörning fram i problembilden.

– I Hultsfred har vi 226 rapporterade trafikbrott hittills i år. Det kan jämföras med 99 samma period för fyra år sedan, säger Håkan Karlsson.

Trygga kommuner

Trygghetsundersökningen visar att kommuninvånarna blivit mer nöjda med polisens arbete. Över hälften, 53 procent, anser att polisen bryr sig om lokala problem. Det var 48 procent ifjol. Bara tolv procent tycker att polisen inte bryr sig alls.

– Det är det bästa sedan 2012, säger Karlsson.

Ibland hör och läser man uttryck om att "det inte går att bo kvar" i Vimmerby eller Hultsfred. Vad säger du om det?

– Det vi ser är att trygghetsundersökningen visar att både Vimmerby och Hultsfred är trygga kommuner. De få problem folk känner av rimmar inte riktigt med statistiken. Men det är en känsla och kan vara svårt att påverka. För oss är det inga oroväckande siffror vi ser, utsattheten för brott är väldigt låg och det går åt rätt håll. Folk är tryggare i år än förra året.

Polisen tar med trygghetsundersökningen som underlag inför 2020.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt