Annons:

  • Föreningskrafternas betydelse stod i centrum:

    Systrarna Kallur, Susanna och Jenny, har långa karriärer på elitnivå inom friidrotten och kom till Hultsfred för att tala om vikten av föreningslivet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Föreningskrafternas betydelse stod i centrum:

    Roger Fjeldseth, eldsjäl från Mellansels IF, var med och vann utmärkelsen som årets lokala utvecklingsgrupp för två år sedan.

  • Föreningskrafternas betydelse stod i centrum:

    Tommy Rälg, till vänster, var nöjd med föreningskvällen på Rock City.

  • Föreningskrafternas betydelse stod i centrum:

Föreningskrafternas betydelse stod i centrum: "Ingen idé är tokig"

Fulltankade med intryck och inspiration lämnade 120 lokala föreningsmänniskor veckans föreningskväll på Rock City i Hultsfred.
– Det blev en otrolig kväll med mycket funderingar som dök upp, säger Tommy Rälg, huvudman i Sparbanksstiftelsen Kronan.

Annons:

60 föreningar, en fjärdedel av Hultsfreds kommuns alla föreningar, fanns representerade på tisdagens helkväll med fokus på att hylla det lokala föreningslivet och se till att föreningsmänniskorna förstår vilken betydelse de har för landsbygdsutvecklingen. 

Mycket av arbetet i de lokala klubbarna sker på ideell basis och under kvällen på Rock City fick besökarna möjlighet att lyssna på hur andra föreningar och idrottsprofiler har nått framgång. 

– Vi vill lyfta fram föreningslivets betydelse för en levande landsbygd och när vi får ihop föreningarna på det här viset kan det ge ett lyft, säger Tommy Rälg. 

"Vill kämpa ännu mer"

Gästerna från olika föreningar fick bland annat lyssna på Roger Fjeldseth, eldsjäl från Mellansels IF, vars förening utsågs till årets lokala utvecklingsgrupp för två år sedan. Han berättade om föreningens arbete som har lett till framgång och vad utmärkelsen har betytt. 

– Vi har blivit malliga. Nä, skämt åsido. Det är jättekul att det man gör blir uppskattat och att någon ser vad vi gör. Det är liksom inget som vi kan falla tillbaka på. Vi åkte till Stockholm och det är kul så länge jag har någon som hjälper mig därifrån. Vi fick priset och försöker kämpa på likadant efteråt. Uppskattningen gör att man vill kämpa ännu mer, säger Roger Fjeldseth. 

På moderatorn Pelle Anderssons fråga om vad han ville skicka med för tips och råd till kommunens föreningsmänniskor svarade han med att de redan har mycket kunskap.  

– Det ser jag på dem. Ödmjukhet är annars ett viktigt ord för mig. Att man är ödmjuk mot varandra, att ingen idé är tokig nog att presenteras och att man försöker tänka på saker som man skulle vilja ha i området. Har man sådana tankar i huvudet så kan man samla ett gäng över en kaffe eller en pilsner för surr. Till slut växer det fram en idé som man kan ta vidare. Starka föreningar skapar framtidstro i en bygd, säger han. 

Systrarna Kallur kom till Hultsfred

På plats i Hultsfred fanns även systrarna Jenny och Susanna Kallur, som har lagt den aktiva friidrottskarriären bakom sig och berättade om vad föreningsliv och ideella ledare betytt genom årens lopp. 

– Vi kommer från Falun som är en liten stad och har tillhört IF Falun hela vägen. Vi hade aldrig någonsin kommit någon vart i friidrotten om det inte vore för föreningsliv och ideella ledare. VI blev inlockade i friidrotten via två riktiga eldsjälar, Kurt och Barbro Sundin, som tittade på skoltävlingar, säger Susanna Kallur. 

Vad ger ni för tips och råd under denna föreningskväll?

– Vi hade Karin Torneklint, numera förbundskapten för friidrotten, i vår första träningsgrupp och hon hade ett fantastiskt härligt perspektiv, att alla i gruppen var precis lika viktiga oavsett om man var där bara för att träffa kompisar, springa en dag i veckan eller ha siktet inställt på att bli bäst i världen. Hon sa att alla deltagare var precis lika viktiga, säger Susanna Kallur. 

"Roligaste som jag har gjort"

Båda systrarna Kallur började med friidrotten som 15-åringar och tog sig hela vägen upp till världstoppen. 

– Det blev snabbt en satsning, vi kände att vi ville komma långt inom friidrotten. För oss var det jätteviktigt att många i gruppen trivdes och ville vara med. Det är mycket roligare att träna med 15 personer än med två personer. Det onödiga elitfokuset behöver man inte ha, säger Susanna Kallur. 

Systern Jenny Kallur fortsätter: 

– De som vill komma långt kommer lägga ner den tid och träning som behövs, säger Jenny Kallur. 

Jenny Kallur la ner den aktiva karriären för åtta år sedan och Sanna Kallur för två och ett halvt år sedan efter en lyckad comeback med OS-deltagande. 

– Det är det roligaste som jag har gjort i mitt liv. Att känna att man klarar av att komma tillbaka efter ett åttaårigt uppehåll var en häftig grej i mitt liv. Det var inte många som trodde att jag skulle lösa det så det var gott, säger Susanna Kallur. 

Bjöd gästerna på fri entré

Det var Sparbanksstiftelsen Kronan, Swedbank och Hultsfreds kommun som stod för värdskapet till det kostnadsfria evenemanget. 

Sparbanksstiftelsen gav information om hur de kan hjälpa enskilda föreningar rent ekonomiskt. 

– Vi vill stötta förenings- och näringslivet och tog tillfället i akt att prata med dem. Vår pott med pengar kommer fördelas under nästa år och det finns möjligheter att söka bidrag, säger Tommy Rälg.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt