Annons:

Strandade hyresförhandlingar avgörs centralt – så långt är de ifrån varandra

Hultsfreds Bostäder och Hyresgästföreningen kan inte komma överens om nästa års hyror. Nu ska ärendet behandlas på central nivå. Foto: Ossian Mathiasson

Strandade hyresförhandlingar avgörs centralt – så långt är de ifrån varandra

Hyresförhandlingarna i Hultsfreds kommun strandade tidigare i veckan. Nu är det upp till Hyresmarknadskommittém att avgöra hur stor hyreshöjningen blir. 

Annons:

För en dryg månad sedan yrkade Hultsfreds Bostäder på en hyreshöjning med strax över fyra procent och Hyresgästföreningen gick klart och tydligt emot bostadsbolagets höga hyreskrav.

Förhandlingarna kring de nya hyrorna i Hultsfreds Bostäder har gått trögt. Parterna står långt ifrån varandra och nu har förhandlarna givit upp och fört upp frågan på central nivå. 

"Kommer gå till medling"

Hultsfreds Bostäders hyreshöjningskrav ligger just nu på 3,72 procent medan Hyresgästföreningen kan gå med på 1,5 procent. 

– I måndags strandade förhandlingarna så det kommer gå till medling, säger Helena Grybäck Svensson, Hultsfreds Bostäders vd. 

Varför har ni inte lyckats komma överens?

– Bostadsbolaget har gjort en kalkyl med vilka intäkter som vi behöver ha för att klara underhållet på våra fastigheter. Jag som har kommit in som ny vd vill verkligen att vi ser till att det underhållas på ett bra sätt och att vi använder pengarna som finns i budgeten. Jag vill inte sänka beloppet jämfört med tidigare år, jag tycker åtminstone att vi behöver ligga på den nivån som vi har haft tidigare. 

Ingen hantering under 2019

Ärendet lämnas nu över till Hyresmarknadskommittén i Stockholm, som består av representanter från Hyresrättsföreningen och Sveriges allmännytta, för ett avgörande. 

– I nuläget har vi inte kommit fram på lokal nivå så därför flyttas förhandlingen till central nivå. Hyresmarknadskommittén får ärendet som de ska hantera vidare. Det kan bli något medlingsförslag eller att de fastställer hur stor höjningen ska bli, säger Erik Malmberg, förhandlare på Hyresrättsföreningen. 

När kan ett beslut komma?

– Det kommer inte hanteras före jul och nyår så jag har inga besked om det. 

Det innebär att nästa års hyror kommer börja gälla senare, men exakt när är oklart.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt