Annons:

Macken i Järnforsen stängs – efter alla nya krav: ”Ger upp till slut”

Macken i Järnforsen lades ner vid årsskiftet. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Macken i Järnforsen stängs – efter alla nya krav: ”Ger upp till slut”

Från och med årsskiftet finns inte längre möjligheten att tanka bilen i Järnforsen på grund av myndigheternas nya, hårda krav.
– Det har för mycket så man ger upp till slut, säger mackägaren Roland Kennerö.

Annons:

Roland Kennerö och hans hustru Nina Kennerö tog under vintern beslutet att lägga ner Bilisten-macken i Järnforsen, en verksamhet som de har drivit i 30 år och lägg där till bilverkstaden. 

Mackägaren fortsätter att driva bilverkstaden men bensin- och dieselförsäljningen är stängd från och med det nya året. Det är alla nya miljö- och säkerhetskrav från kommunens miljö- och byggnadsförvaltning som ställer till det och har i sin tur lett till att gnistan släckts hos dem.

– I år skulle vi ha gått in på 30:e året med macken men alla nya krav gör vi inte klarar av det, säger Roland Kennerö och ger förslag på en bit som gör att de tvingas lägga ner macken:

– Myndigheten har bland annat ställt krav på att det ska vara 20 meter mellan pumpen och huset och lika långt mellan påfyllningen och huset. Avståndet är 15 meter och kraven är stränga. 

Hur reagerar du på det?

– Det är jättetråkigt. Jag har försökt att sälja macken sedan jag blev pensionär. Det har funnits tre intressenter men det är ingen som har nappat men jag håller på fortfarande. 

Vad tror du om framtiden?

– Det är inte mycket att hurra för. Det enda kommunen har hjälpt mig med är att skicka blanketter men när jag har fyllt i dem så ska de ha kompletteringar. Till slut gav jag upp. Vid riskutredningen fick jag beskedet att det inte funkar, avståndet stämmer inte för att kunna godkänna macken. Det är alltså fem meter som det understiger, säger Roland Kennerö. 

"Nu blir det gravöl"

Han vittnar att verksamheten har rullat på sedan 1991 men från ingenstans kom problemen. 

– Det har aldrig varit några problem förrän nu. När jag skulle söka tillstånden och besikta tankarna så fanns helt nya krav. Det var tomtritningar, riskutredningar och allt möjligt. Sådant har jag lämnat in för länge sedan men de finns tydligen inte hos Hultsfreds kommun längre, säger han och fortsätter:

– Det har också kommit nya krav på att det ska vara speciella rör i marken 2022. Det har visserligen inte kommunen bestämt men då kände jag att det inte är värt att hålla på och kriga längre. 

När började du känna att det inte skulle gå att fortsätta?

– Det var när jag skulle söka tillstånden. Jag har hållit på med i kommunen i ett år, jag har fyllt i och skickat papper men det har inte löst sig.

Vad möts du av för reaktioner?

– Både ortsbor och lokala företag tycker att det är jättetråkigt eftersom de berörs. Det är trist. Det kunde ha varit partaj i stället för nedläggning. Nu blir det gravöl. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt