Annons:

Kågefors bemöter kritiken: ”Ett stort skifte i hur man handlar”

Pär Kågefors tycker att det har skett ett stort skifte i hur människor handlar. Foto: Ossian Mathiasson

Kågefors bemöter kritiken: ”Ett stort skifte i hur man handlar”

Företagaren Jenny Nilsson är orolig och vill veta hur Hultsfreds kommuns näringslivsansvariga tänker kring framtiden för handeln i Hultsfred. 
– Det är ett stort skifte i hur man handlar och det finns inga patentlösningar, säger näringslivsutvecklaren Pär Kågefors. 

Annons:

Att många butiker i centrala Hultsfred har lagts ner har inte gått någon obemärkt förbi. 

– Jag säger som alla andra att det är supertråkigt och att utvecklingen känns så där. Det är allra värst för glesbygdskommuner och småorter. Jag åker runt en del i Kalmar län och ser tomma lokaler i mindre samhällen. Jag antar, som många är inne på, att näthandeln spelar stor roll. Nedläggningen har varit extrem i Hultsfred under sista året, säger Pär Kågefors. 

Hur går arbetet med att få hit företag till Hultsfred i huvudsak?

– Jag tycker att vi hela tiden jobbar med det på olika sätt. Om det inte handlar om egenföretagare så är det ofta mycket kedjor som tar över på marknaden och de tittar mycket på antalet invånare och hur försäljningen i så fall skulle gå. Hultsfred är förmodligen lite för litet för de flesta kedjorna förutom livsmedelsbutiker som alla måste ha, säger Pär Kågefors och fortsätter: 

– Det är en fråga mellan stad och landsbygd, var ska Sverige ta vägen? Regeringen diskuterar hur man ska få ut mer så inte landsbygden utarmas och urbaniseras helt och hållet där alla ska till stora städer. Det hänger ihop med butikerna och det är en stor samhällsomvälvning som har skett de senaste tio åren. 

"Finns inga patentlösningar"

Att flera butiker har lagts ner på kort tid i Hultsfred tycker Kågefors är jättetråkigt.

– Ett tag var det några som startade nya företag och Hotell Palace fick nya ägare men det har skett ett stort skifte i hur man handlar och det finns inga patentlösningar. Det är svårt att få detaljhandeln att bära sig med få kunder. Förr fanns alla typer av affärer i Hultsfred och det var likadant i småorter som Vena och Mörlunda. Jag tycker att utvecklingen är sorglig. Jag tycker att det är tråkigt att gå på gågatan när det är så här. Det är bättre i Vimmerby men det är mycket som står tomt där också. 

Hur ser du på din roll som näringslivsutvecklare?

– Jag tycker att det är viktigt att vi jobbar tillsammans med de befintliga butikerna och försöker hitta på olika saker för att det ska vara så attraktivt som möjligt. Men den stora samhällsförändringen rår vi inte riktigt på. Det är svårt för en kommun att förändra köpbeteendet hos nya generationer och jag pratar med många ungdomar som köper i stort sett allt på nätet. De klickar till exempel hem nya skor på ett par klick. Vi måste uppmuntra, hoppas och tro på att folk kommer insikt.  

Hur ser du på framtiden?

– Ska man försöka vara optimistisk så hoppas jag att Hultsfredsborna känner att de inte vill beställa varor på nätet med tanke på miljön och handla mer på hemmaplan för att behålla butikerna. Det kommer inte ske med en handvändning. På kort sikt känns det jättesvårt, det är många företagare som har problem med att få ihop det. 

Så görs centrum mer attraktivt

Hultsfreds kommun jobbar också med att det ska vara attraktivt och säkert i centrala Hultsfred.

– Det vi tittar mycket på är att försöka göra det ännu mer attraktivt genom att stärka centrum på olika sätt. Vi gör biblioteket till en mötesplats, gör iordning gågatan och får ordning på Köpingsparken, något som förhoppningsvis ska leda till ökad försäljning. 

Hur ser du på tillväxt- och näringslivsrådets funktion?

– Det är ett råd som mest handlar om tillverkande företag, industrier och lantbruk och inte så mycket om handel även om handeln sitter med.  

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt