Annons:

Ombyggnationen drar ut på tiden efter för höga anbud

Anbuden för ombyggnationen av Rock City-fastigheten i Hultsfred blev för dyra och upphandlingen har avbrutits. Foto: Ossian Mathiasson

Ombyggnationen drar ut på tiden efter för höga anbud

Hultsfreds kommun har avbrutit upphandlingen för ombyggnationen av Rock City som ska förses med fler utbildningsplatser. Anledningen är att alldeles för höga anbud har lämnats in. Det berättade Barometern-OT i helgen.   
– Vi tycker att det blir för mycket pengar för en sådan investering, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Annons:

En del av SFI-eleverna har flyttat in i Rock Citys befintliga lokaler och kommunen har flera gånger nämnt att all utbildning ska samlas under ett tak och ha Lärcentrum som namn.

Karaktären på Rock City-fastigheten ska göras om med en ordentlig invändig ombyggnation när fler utbildningsplatser skapas i byggnaden. 

"Vi får göra ett omtag"

Nu drar ombyggnationen ut på tiden då upphandlingen har avbrutits för att projektet blivit flera miljoner kronor dyrare än beräknat, något som Barometern-OT var först med att rapportera om i helgen. 

– De inkomna anbuden låg på 22 miljoner kronor och det är sex miljoner dyrare än vad vi hade beräknat investeringen till. Vi tycker att det blir för mycket pengar för en sådan investering och har avbrutit upphandlingen, säger Lars Rosander och fortsätter:

– Vi får göra ett omtag och göra det i mindre omfattning. Vi diskuterar olika lösningar med de som ska utöva verksamhet i lokalerna. 

Kommer det bli någon ombyggnation under våren?

– Det blir förskjutet så till vida att vi måste rita på det på nytt och gör om vissa delar. Vissa delar kan man ha med sig sedan tidigare och sedan ska det ut på upphandling igen, säger Rosander. 

Det som gjorde att anbuden skenade iväg kostnadsmässigt är ombyggnationen av restaurangköket som skulle byggas om till undervisningslokaler. 

– VI tittar på att inte bygga om restaurangen till undervisningslokaler. Tanken är att inte göra någon ombyggnation i restaurangdelen utan ha kvar det som är, säger Rosander. 

"Det är för mycket pengar"

Kommunen var redo att tilldela ombyggnationsprojektet till ett företag som kunde ha börjat bygga om eller två månader om inte anbuden varit så höga. 

– Det är för mycket pengar. Vi har aldrig varit ute för att de har skiftat så mycket pengar jämfört med vad vi har beräknat. Vi har ingen direkt tidsplan just nu. Vi räknar på det på nytt och får se vad som händer, säger Rosander. 

De två modulerna, som i flera års tid har stått utanför Rock City-fastigheten i Hultsfred, har kostat 1,6 miljoner kronor per år. Under januari månad försvann en av modulerna och avsikten har varit att den andra modulen ska monteras ner och fraktas iväg i sommar. Nu ser det ut som att den andra modulen blir kvar. 

– Barn- och utbildningsnämnden funderar på att behålla någon moduldel för att få tillräckligt med lokaler. Det kan till och med bli en fråga om köp av en av de kvarvarande modulerna men vi får se, säger Åke Nilsson (KD). 

Konserthallen ska fräschas upp

Konserthallen på Rock City ska få sig ett ansiktslyft. 

– Den är mörk och är inte så lyckad för de ändamålen som vi tänker på i fortsättningen med evenemang av olika slag. Konserthallen värms upp av en gammal oljepanna och den ska tas bort. Det är fjällvärme i övriga delar av byggnaden så det blir viss ombyggnad för att koppla på det, säger Åke Nilsson. 

Behovet av lokaler är stort och det finns olika planer på hur man kan lösa det. 

– Rektorerna får uttrycka sina önskemål om vad som är högsta prioritet. De behöver fler grupprum i alla fall och Rock City Road kan delas av och skapa utrymme för grupprum, säger Nilsson. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt