Annons:

Regionen börjar servera vildsvin på sjukhusen:

Nu ska regionen börja servera vildsvin på sjukhusen. Foto: MostPhotos

Regionen börjar servera vildsvin på sjukhusen: "Oerhört glädjande"

Region Kalmar län börjar servera vildsvinskött på sjukhusen. Något som gläder Pär-Gustav Johansson (M).
– Det är oerhört glädjande för länets bönder och trafikanter att majoriteten gillar mitt förslag och nu tillser att det börjar serveras vildsvinskött i regionens kök var tredje vecka, säger han.

Annons:

I samband med torsdagens regionfullmäktige, där mycket fokus låg kring beslutet att förvärva delar av bolaget Kalmar Öland Airport AB, blev det klart att regionen börjar servera vildsvinskött på sjukhusen. 

– Det är oerhört glädjande för länets bönder och trafikanter att majoriteten gillar mitt förslag och nu tillser att det börjar serveras vildsvinskött i regionens kök var tredje vecka. Det är ett inte obetydligt steg på vägen som förhoppningsvis skapar ringer på vattnet. Tillsammans kan kan offentliga aktörer bidra till ökad efterfrågan på vildsvinskött som leder till ökad avskjutning och därmed minskade skador inom jordbruket och färre viltolyckor på länets vägar, säger Pär-Gustav Johansson (M). 

I mars 2019 lämnade Johansson motionen som föreslog att regionen skulle servera vildsvinskött minst en gång i månaden. Motionen återremitterades först. Redan sedan slutet av 2019 serveras vildsvinskött två gånger under varje rullande sexveckorsmeny, enligt avtal med befintliga leverantörer och inom ramen för befintlig budget. 

Hoppas på effekter

– Fler och fler kommuner och regioner i vår närhet har infört vildsvinskött på sina menyer under året, nu senast var det Region Kronoberg. Äntligen följer Region Kalmar län efter. Det känns naturligtvis väldigt tillfredställande för mig personligen, som har sett vilka problem den ökande vildsvinsstammen ställer till med i länet. Dessutom, i dessa polariserade tider, är det en viktig signal till väljarna att oppositionen och majoriteten, genom en konstruktiv dialog och grundlig beredning av förslag från oppositionen, kan enas om konkreta förslag som gör vårt län till en bättre plats att bo och verka på, säger Pär-Gustav Johansson. 

Nu hoppas moderaten att fler kommuner i länet inför det klimatsmarta vildsvinsköttet på menyn, att fler får smak för vildsvinskött och vill tillaga det hemma och att jägare kan sälja mer kött, vilket ger incitament för att skjuta fler vildsvin. 

Det i sin tur hoppas han ska bidra till att vildsvinsstammen minskar, vilket leder till färre viltolyckor och minskade skador inom de gröna näringarna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt