Annons:

Nya uppmaningen: Avstå alkohol före en operation

Regionen uppmanar nu att avstå alkohol före och efter en operation. Foto: Pixabay

Nya uppmaningen: Avstå alkohol före en operation

Tidigare har patienter uppmanats att avhålla sig från tobak fyra veckor före och efter en operation. Nu kompletteras det med att även gälla alkohol, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Annons:

Från och med den 20 februari rekommenderas patienter att avhålla sig från alkohol minst fyra veckor före en operation. Detta för att minska risken för komplikationer.

Region Kalmar län rekommenderar sedan tidigare att patienterna ska vara tobaksfri minst fyra veckor före och efter en operation.

– Risken för komplikationer under och efter en operation är högre om du dricker alkohol. Det ökar risken för blödningar och påverkar sårläkning och sårinfektioner negativt. Hur stor mängd alkohol som är skadligt vet vi inte säkert, därför är rekommendationen att avstå helt de här veckorna, säger Karl Landergren, hälso- och sjukvårdsrådgivare vid Region Kalmar län.

Kan få stöd

Samtliga som ska genomgå en operation på en hälsocentral eller klinik kommer få information om vikten att avstå från tobak och alkohol. För den som opereras med kort framförhållning eller akut är det viktigt att göra uppehåll den tid som är kvar, samt efter operationen.

Den som använder tobak kan till exempel få hjälp av hälsocentralens tobaksavvänjare som stöd. 

– De flesta människor har inget problem med att avstå från alkohol före och efter en operation. Men 15-20 procent av befolkningen har ett riskbruk, och den som behöver kan få professionellt stöd av sin hälsocentral, till exempel genom samtal med en hälsokoordinator eller livsstilssköterska. Det är patientens eget ansvar att följa rekommendationen inför operation, säger Karl Landergren.

Tobaksfri och alkoholfri före och efter operation införs även i Region Östergötland och Region Jönköpings län.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt