Annons:

Bostadsbolaget fick inte som de ville:

Åke Nilsson, ordförande i Hultsfreds Bostäders styrelse, är missnöjd med den nya hyran som Hyresmarknadskommittén har kommit fram till. Foto: Ossian Mathiasson

Bostadsbolaget fick inte som de ville: "Får hissa ner planerat underhåll"

Efter utdragna förhandlingar höjs hyran i Hultsfreds Bostäders 1 639 lägenheter med 1,95 procent. Bolaget ville höja mycket mer. 
– Det är en oroväckande låg höjning, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäders styrelse.

Annons:

Hyresförhandlingarna i Hultsfreds kommun strandade på grund av att det kommunala bostadsbolaget och Hyresgästföreningen stod en bra bit ifrån varandra. 

Ärendet gick vidare till Hyresmarknadskommittén (HMK) och i mitten av januari kom ett medlingsbud på 1,95 procent som Hultsfreds Bostäder inte accepterade. HMK valde sedan att sätta höjningen som blir identisk med medlingsbudet. 

– Vi var överens om att köra hela vägen upp till HMK, sedan får vi se vad det blir av det. Vi låg över fyra procent i utgångsläget, men det var en felräkning så vi justerade ner det till 3,72 procent. Vi hade en noggrann kalkyl. Medlarnas bud, när vi satt och förhandlade i inledningsskedet, var 1,50 procent, säger Åke Nilsson (KD), ordförande i Hultsfreds Bostäder. 

Hur ser du på att det är drygt hälften så lågt än vad ni begärde?

– Det är en oroväckande låg höjning. Jag vill gärna understryka det, jag är inte alls nöjd med höjningen. Behoven är så stora och underhållsinsatserna är jättestora så vi hade behövt det här. Nu riskerar vi att åka på akuta reparationer i stället för ett proaktivt och planerat underhåll, säger Åke Nilsson. 

"Får hissa ner planerat underhåll"

Under förhandlingarna tittade det kommunala bostadsbolaget på vad de kan åstadkomma med en höjning på 1,95 procent i stället för 3,72 procent. 

– Det här innebär att vi får hissa ner planerat underhåll med ett par miljoner.

Hur många miljoner rör det sig om?

– Jag kan säga att det är två miljoner. 

Får ni skjuta reparationerna på framtiden eller göra mindre insatser i lägenheterna?

– Det är styrelsen som får ta ställning till hur man ska gå fram. Ett alternativt är att göra ordentliga reparationer och göra slut på pengarna under första halvåret för att sedan inte göra något alls. I det här läget får vi titta på vilka objekt som är mest akuta, göra en hård prioritering och verkligen syna allt i sömmarna så vi gör det som har störst krav på sig, säger Nilsson och fortsätter: 

– Vi brukar vilja passa på när det är byte av hyresgäster och det är smart och praktiskt hanterat. Jag vill helst att man gör ordentliga saker och passar på i ett sådant läge i stället för att göra något halvdant eller bara vissa delar. 

"Får inte en helt nöjd hyresgäst"

Han anser att det finns ett par farhågor med att bostadsbolagets begäran inte har gått igenom. 

– När det kommer in en ny hyresgäst så ser man sig omkring och vill ha en fräsch lägenhet. Vi tittar på flera olika grejer, bland annat badrum och kök, och passar på att ordna det i sådana lägen. Det är klart att man kan hoppa över badrum och så men då får man inte en helt nöjd hyresgäst som kan tala väl om hur fint det är att bo hos Hultsfreds Bostäder. Man får också en olägenhet, att man hela tiden halkar efter. 

I april förra året köpte den ekonomiska föreningen Hultsfreds Trygga Hem både Lundagården i Mörlunda och Klockargåren i Vena för 61 miljoner kronor från Hultsfreds Bostäder 

– Det är försäljningar som har gett en hel del pengar. Men vi kan inte bara slänga ut pengarna och lägga på planerat underhåll. Vi måste ha något i kassan också. 

"Vi måste göra neddragningar"

Tidigare i dag träffade Åke Nilsson det kommunala bostadsbolagets vd Helena Grybäck Svensson och de är av samma åsikt.

– Vi är överens, hon står för det som är framräknat i kalkylen och är medveten om konsekvenserna när höjningen inte blir så hög som vi hade hoppats på. Det är en oroväckande låg höjning. Det är väl att ta i att säga att man hjälper till att skjuta bolaget i sank men man kan se det så. Kostnader stiger ständigt även om de kan vara måttliga i vissa avseenden. Vi har räntenivåerna som är fördelaktiga just nu men det går ändå i höjden medan hyreshöjningarna inte alls har hängt med tidigare och inte gör nu heller. Det är allvarligt. 

Med utfallet kan ni inte göra det som ni hade planerat att göra fullt ut?

– Nej, vi måste göra neddragningar. Vi får prioritera väldigt hårt. Det finns avvägningar som styrelsen måste få ta ställning till. 

Var är underhållsbehovet störst? 

– Det är svårt att säga. Vi har ett så pass gammalt bestånd så det finns alltid saker att göra. Nu blir det akuta saker som vi får ta hand om igen och det är inte lika roligt. 

Hur har diskussionerna varit med Hyresgästföreningen?

– Vi har ett bra förhandlingsklimat, det har vi haft under de senaste åren. De har förbättrat sig undan för undan och vi möttes av större förståelse under förra året. Som det ser ut just nu, så förstår de inte vår situation. 

Hyrorna höjs från och med 1 februari. För en lägenhet med en hyra på 5 000 kronor i månaden motsvarar höjningen cirka 100 kronor. 

– Det har gått så lång tid att vi tappar en månads hyreshöjningar. Vi kan inte gå tillbaka till januari. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt