Annons:

  • Tomma hyllor i Vimmerby och Hultsfred när folk bunkrar

    Hyllor för pasta, ris, toapapper och konserver töms när folk coronabunkrar. ICA Supermarket i Vimmerby är en butik som känner av det. Foto: Ossian Mathiasson

  • Tomma hyllor i Vimmerby och Hultsfred när folk bunkrar

    Toalettpapper är en vara som är hårt åtgånget under coronavirusets framfart.

  • Tomma hyllor i Vimmerby och Hultsfred när folk bunkrar

    På Willys i Hultsfred är situationen likadan med tomma hyllor för bland annat ris och pasta. Foto: Privat

  • Tomma hyllor i Vimmerby och Hultsfred när folk bunkrar

Tomma hyllor i Vimmerby och Hultsfred när folk bunkrar

Coronautbrottet har verkligen fått svenskarna att bunkra upp med matvaror. I många mataffärer i Vimmerby och Hultsfred gapar hyllorna tomma. 
– Det är olyckligt att det har blivit så, säger Björn Gustavsson, butikschef på Willys i Hultsfred.

Annons:

I och med coronavirusets framfart har trycket ökat i matbutikerna och bunkringen har skapat stora hål på hyllorna. Oroliga kunder har köpt på sig ordentligt med varor och lämnat butiker med stora, välfyllda kassar. 

– Jag vet inte vad man ska säga riktigt. Det är olyckligt att det har blivit så. Hamstringen gör att det blir ett problem med vissa varugrupper, det hade inte behövt bli det om inte folk hade bunkrat. Redan nu är det brist på tillgång av ganska många varor, säger Björn Gustavsson, butikschef på Willys i Hultsfred.

"Inte ens i min vildaste fantasi"

Hyllplan står tomma på pasta, konserveringsburkar och toalettpapper så oron för coronaviruset gör allt fler människor bestämmer sig för att bunkra upp med mat i hemmen. Bilden är likadan på flera butiker i både Vimmerby och Hultsfred. 

– Mjöl, toalettpapper, konserver, ris, pasta och frysvaror är hårt åtgånget. Man kan säga att det handlar om varor med lång hållbarhet, säger Björn Gustavsson. 

När drog bunkringshysterin igång hos er på Willys?

– Det började väl på allvar i torsdags, då märkte vi verkligen att det inte räcker till. Å andra sidan ligger vi en dryg vecka efter storstäderna där allt började till förra helgen. 

Hur påverkar detta er verksamhet?

– Det är klart att det gör det. Det är en helt ny situation som man aldrig har varit med om tidigare. Det kommer bli problem för lång tid framöver med tillgång på varor, så ser det ut för stunden. 

Vad säger du om människors köpbeteende i sådana här tider?

– Jag hade aldrig kunnat förvänta mig det här, inte ens i min vildaste fantasi.

"Påverkas väl av vad andra gör"

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) sa i en intervju med Aftonbladet i lördags att svenskarna inte ska panikbunkra.

”Vårt samhälle är rustat för att klara svåra situationer och kriser”, sa Jennie Nilsson (S) till Aftonbladet. 

Björn Gustavsson igen: 

– Människor påverkas väl av vad alla andra gör och då är kedjan igång. Man gör som man vill men det blir inte bra i längden. Vi får hoppas att köpmönstren går tillbaka till det normala när det kommer in fler varor.

När tror du att det kan vara fullt på hyllorna i svenska mataffärer igen? 

– Ingen aning. Det är brist hos leverantörerna och det jagas varor med ljus och lykta men det mesta ligger på lastbilarna. Man producerar väl inte mer än vad tillgången kräver och därför finns det inga stora lager. Det kommer nog bli följder för lång tid framöver efter bara någon veckas bunkring. 

"Lite läskigt"

Dennis Dahlin och Frida Hamrin på ICA Supermarket säger så här om den rådande situationen med coronabunkrandet.

– Det är lite läskigt faktiskt. Det är en situation som vi inte har varit med om tidigare och jag vet inte om det har uppstått någon situation i den här omfattningen tidigare. Vi får se vart det leder, det är därför det känns lite ororande. Man har inga svar på frågorna som man ställer sig och man vet inte hur många dagar det håller i sig. Det är en utmaning med att klara av volymförändringen. Det är fler kunder och de handlar så mycket mer, säger Dennis Dahlin och fortsätter: 

– Det är mycket som restar tillfälligt på ICA:s centrallager. Våra prognoser hänger inte riktigt med i det här tempot. Vi vill mana till lugn och ska göra vad vi kan för att hålla med det allra mesta i sortimentet.

Hur ser ni på framtiden?

– Det är svårt att sia om det, det beror på hur länge det håller i sig. Jag har svårt att tänka mig att den här bunkringshysterin håller alltför länge till. Det kommer komma mer information och det kan förhoppningsvis skapa mer lugn, säger Dennis och Frida.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt