Annons:

80 elever kan hämta ut lunchlådor – stor sjukfrånvaro på vissa skolor

Från och med idag serverar kommunen lunchlådor till högstadieelever som har anmält att de vill ha det. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

80 elever kan hämta ut lunchlådor – stor sjukfrånvaro på vissa skolor

Från och med i dag, tisdag, serverar Hultsfreds kommun lunchlådor till högstadieeleverna som har anmält att de vill ha det.
– Det är 80 elever som vill hämta lunch, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Pär Edgren (M).

Annons:

Pär Edgren (M) gav en nulägesrapport på gårdagens kommunfullmäktigesammanträde med information från barn- och utbildningschefen Martin Snickars angående den rådande situationen inom barn- och utbildningsförvaltningens verksamhetsområde. 

"Hjälper varandra med tekniken"

Från och med i onsdags genomförs all utbildning på Hultsfreds gymnasium, Hultsfred Lärcenter och Albäcksskolan på distans. Samtliga elever bedriver sin skolgång hemifrån och har kontakt med sina lärare via olika digitala verktyg. 

– Det har varit en bra övergång till distansundervisning på gymnasiet och Hultsfred lärcenter. Det har varit en bra start på distansundervisningen på Albäcksskolan. Alla lärare hjälps åt att lösa praktiska frågor och hjälper varandra med tekniken. Eleverna är väl förtrogna med digitala läromedel och undervisning via Teams. Alla kan delta oavsett lindriga symptom eller ej, vilket gör att närvaron har ökat, säger Pär Edgren. 

Hultsfreds kommuns nämndsövergripande satsning på ett resursteam, som fångar upp ungdomar som behöver alternativ till de traditionella ramarna står för, är stängt. 

– Personalen finns ute i samhället för att fånga upp eventuella ungdomar som driver runt i förebyggande syfte, säger Pär Edgren. 

Lunchlådor till högstadieelever

En annan glädjande nyhet som Edgren tog upp är att högstadieeleverna på Albäcksskolan serveras lunchlådor från och med i dag, tisdag. Det är 80 elever som har möjlighet att hämta ut varsin lunchlåda. 

– Frågan har ställts till föräldrarna och inte till eleverna på högstadiet. Lunchlådorna kan hämtas på varje ort i Hultsfreds kommun, säger Edgren. 

I dagsläget finns det inget beslut om lunchlådor till gymnasieeleverna. 

– Inventering görs på gymnasiet under tisdagen för att kunna erbjuda samma till gymnasieelever. 

Stor sjukfrånvaro på vissa skolor

Edgren gav även information om personalläget vad gäller sjukdom eller annan frånvaro. Kommunen klarar av undervisningen på grundskolan, gymnasiet och Hultsfred Lärcenter men flyttar en del personal för att lösa personalbrist på F-6-skolorna. 

– Det är stor sjukfrånvaro på en del skolor. Det är cirka 30 procent sjukfrånvaro och VAB på förskolorna i dag. Vi har svårt att klara av bemanningen i förskolan och på en del F-6-skolor redan nu. Det kommer förmodligen att bli svårare de närmaste veckorna. 

Hultsfreds kommun förbereder för distansundervisning för årskurs 4, 5 och 6 om det blir ett regeringsbeslut. 

– Vi följer regeringens information för att se vilka förändringar som kommer. Vi arbetar med scenarioplanering för att klara av att bemanna förskolan och F-3 för barn till föräldrar med samhällsviktiga funktioner. Vi kommer förmodligen behöva minst 400 platser i förskolan jämfört med dagens 700 platser så skillnaden blir inte så stor.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt