Annons:

Hultsfred saknades på listan – nu väljer de bort påskfjädrarna

Hultsfreds kommun slopar fjädrarna i påskriset för att skona fåglarna. Det har kommunstyrelsens arbetsutskott fattat beslut om. Foto: Pixabay

Hultsfred saknades på listan – nu väljer de bort påskfjädrarna

Åtta av tio kommuner väljer påskpynt utan fjädrar. Hultsfreds kommun, som saknades på listan, väljer nu att ansluta sig till den fjäderfria listan.  

Annons:

I slutet av förra veckan visade Djurens Rätts årliga kartläggning att 247 av Sveriges kommuner väljer påskpynt utan fjädrar. 

Både Vimmerby och Västerviks kommun fanns med på listan – men inte Hultsfreds kommun. 

I samband med kommunstyrelsens arbetsutskotts senaste sammanträde i tisdags kom frågan upp som ett extraärende. 

"Ska inte medverka till djurplågeri"

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att Hultsfreds kommun ska vara med på listan över kommuner som avstår från att köpa fjädrar från levande fåglar. 

– Ja, det stämmer. Det kom upp som ett extraärende. När det gäller påskpynt så tar man i många fall fjädrar från levande fåglar som man målar. Många kommuner har tagit beslut om att inte köpa påskpynt med fjädrar som är tagna från levande djur. Vi ansluter oss till det så vi ska inte medverka till djurplågeri när vi skaffar påskpynt, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Detta beslut innebär att kommunen väljer bort fjädrarna från de offentliga miljöerna. 

– Det gäller kommunens inköp. Om vi köper in fjädrar till påskpynt så ska man garantera att det inte är fjädrar från levande djur, säger Lars Rosander. 

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) lägger till:

– Vi köper inte fjädrar på detta vansinniga sätt så det känns jättebra. Kommunstyrelsens arbetsutskott var helt eniga, säger Tomas Söreling. 

"Traditionen försvinner inte"

Djurens Rätt skriver på sin hemsida att fjädrar i påskriset kan ses som en liten fråga men med anledning av kommuners stora inköp har det stor betydelse. 

”Det är glädjande att fler kommuner bidrar till ett minskat lidande för djuren på det här sättet. Att välja bort fjädrar innebär dessutom inte att påsktraditionen med pyssel och pynt försvinner. Istället för fjädrar från plågade fåglar går det att göra påskpynt djurvänligt med andra material”, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt