Annons:

Förskola i Hultsfred skickade in bäst motivering – vinner pengar

Förskolan Oredan i Hultsfred är vinnare av Förskolebarnens litteraturpris för sin motivering och belönas med 10 000 kronor. Foto: Ossian Mathiasson

Förskola i Hultsfred skickade in bäst motivering – vinner pengar

"Gustav och snåla glasstanten" vinner Förskolebarnens litteraturpris 2020. Förskolan Oredan i Hultsfred skickade in bäst motivering och belönas med 10 000 kronor.

Annons:

Det är viktigt att lyfta vikten av litteratur i tidig ålder och uppmärksamma läsning i förskolan. Det är syftet med Förskolebarnens litteraturpris som instiftades av ILT Inläsningstjänst och nu delas ut för andra året i rad. 

Årets vinnare, och därmed förskolebarnens favoritbok, är "Gustav och snåla glasstanten" av Peter Cohen och Olof Landström (Alfabeta förlag). Den förskola som skickade in bäst motivering, enligt juryn, är förskolan Oredan i Hultsfred och vinner 10 000 kronor. Även författaren och illustratören som har skapat boken får 10 000 kronor att dela på. 

Så löd Oredans motivering

Det är dubbelt så många barn som har läst och röstat jämfört med förra året. 26 procent av dem röstade på "Gustav och snåla glasstanten". Tidigare i veckan valde juryn ut vilken motivering som tog hem priset och det är alltså förskolan Oredan i Hultsfred som vinner. 

Den vinnande motiveringen från barnen på förskolan Oredan löd: ”Boken är spännande, man vet aldrig, från sida till sida, hur stor glass han kommer att få.” 

Den 20 maj, på förskolans dag, är det prisutdelning på förskolan Oredan i Hultsfred. På grund av omständigheterna kommer priset i år delas ut via post. Priset består av 10 000 kronor till förskolan samt ett bokpaket med många av de 31 böcker som var med i urvalet. 

”Vi tycker att det är väldigt bra och roligt att vi vann, för att det känns väldigt bra i kroppen”, säger barnen på förskolan Oredan.

Fakta

Juryns motivering löd så här:

"Den vinnande motiveringen spetsar också in sig på glassen, och fångar kärnfullt utifrån läsarens perspektiv en helt nödvändig egenskap för att en bok ska intressera, inte bara barn utan vilken läsare som helst, att man vill veta hur det går".

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt