Annons:

BETYDLIGT FLER ÄN 18 PERSONER KAN HA DÖTT I COVID-19 I LÄNET

Dödstalet för coronasmittan i länet kan vara betydligt högre än 18 personer. Foto: MostPhotos

BETYDLIGT FLER ÄN 18 PERSONER KAN HA DÖTT I COVID-19 I LÄNET

Region Kalmar har tidigare gått ut med att 18 personer i länet dött i coronasmittan. Nu öppnar man för att det kan handla om betydligt fler.
– Egentligen är det först när pandemin är över som det går att få en gemensam och samlad bild, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Redovisningen av antalet avlidna personer i covid-19 skiljer sig åt mellan länder och även mellan Sveriges regioner. Region Kalmar har gått ut med 18 personer bekräftat döda i Covid-19. Det är betydligt lägre än Folkhälsomyndighetens siffra för länet som ligger på 25 – och faktum är att situationen kan vara ännu värre. 

Räknar man in antalet dödsfall där det handlar om misstänkt covid-19 handlar det om 31 dödsfall i länet. 

– Det  kommer under lång tid tyvärr att förekomma olika uppgifter. Det betyder inte att någon siffra är fel, utan helt enkelt att det finns olika rapporteringsvägar och kriterier. Egentligen är det först när pandemin är över som det går att få en gemensam och samlad bild, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Region Kalmar anger alltså 18 döda i länet (de som dött i bekräftad covid-19 på sjukhus), Folkhälsomyndigheten rapporterar 25 och Socialstyrelsen 31. 

"Svårare och svårare"

Region Kalmar kommer nu arbeta på ett annat sätt när det gäller sin redovisning av dödstalet: 

"Region Kalmar län har tidigare haft som ambition att redovisa utifrån samma kriterier som Folkhälsomyndigheten. Det har dock visat sig svårare och svårare att säkerställa korrekta siffror. Därför övergår nu Region Kalmar län till att enbart redovisa antalet som avlidit på länets sjukhus i covid-19 och vid dödsfallet var folkbokförda i Kalmar län. På fredagsmorgonen rörde det sig om 18 personer", skriver man i ett pressmeddelande. 

2 006 personer har testats för corona i länet och 244 av proverna var positiva. På fredagen var 38 personer inlagda på sjukhus i länet och två vårdades på intensivvårdsavdelning.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt