Annons:

Anders och Patrik är två av 116 anställda som förlorar sina jobb:

När Glamox lägger ner sin verksamhet i Målilla försvinner 116 jobb. Målillaborna Anders Emanuelsson och Patrik Hag, som har jobbat på Glamox i 40 respektive 25 år, berörs av nedläggningen. Foto: Privat

Anders och Patrik är två av 116 anställda som förlorar sina jobb: "Fruktansvärt tråkigt"

Anders Emanuelsson och Patrik Hag är två av sammanlagt 116 anställda på Glamox som förlorar sina jobb när fabriken i Målilla ska läggas ner. 
– Det är fruktansvärt tragiskt, säger Patrik Hag, mångårig arbetare på belysningsföretaget Glamox.

Annons:

Torsdagen den 4 juni 2020 kommer beskrivas som en mycket tung dag i Hultsfreds kommuns historieböcker. 

Belysningsföretaget Glamox har inlett förhandlingar om att avveckla sin verksamhet vid fabriken i Målilla. Totalt 116 anställda berörs av nedläggningen i Målilla.

Koncernchefen Rune H. Marthinussen anser inte att Målillafabriken har förutsättningar för expansion och utveckling utifrån de behov koncernen har identifierat. 

"Jag sa att det är kört"

Det var ett minst sagt chockartat beslut som kom utan förvarning. På torsdagskvällen träffades kollegorna och vännerna Anders Emanuelsson och Patrik Hag, som bor i Målilla, för att prata om den känslomässigt tunga dagen.

– Jag har jobbat här i 25 år så det är fruktansvärt tragiskt. Vi är dessutom fullbelagda och har personal som jobbar övertid. Vi vet också att övriga fabriker i koncernen går sämre men det har ingen betydelse när man tillhör en stor koncern som inte tippar på det, säger Patrik Hag. 

Det är i dagsläget oklart när fabriken kommer stängas och företagets förhandlingar med de fackliga föreningarna IF Metall och Unionen startar inom kort. 

På torsdagen fick ledningsgruppen, facken och personalstyrkan ta emot informationen. 

– Jag fattade redan i går (läs i onsdags) att något var på gång när jag fick veta att koncernledningen skulle komma på besök, då sa jag att det är kört. Åker man från Norge till Sverige i coronatider så är det något allvarligt, säger Patrik Hag.

Skulle ha börjat en ny tjänst

För några veckor sedan fick Hag en ny tjänst som fastighetsskötare på fabriken, en roll som han skulle ha tillträtt inom en snar framtid.  

– Det gör inte saken bättre. Jag såg verkligen sett fram emot den tjänsten. Tidigare har jag jobbat som pulverlackerare. 

Hur reagerade dina arbetskollegor när beskedet kom?

– Alla blev väldigt chockade och folk blev också ledsna och förbannade, säger Hag.

Vad har du för tankar kring din egen framtid?

– Man skulle vilja ge fan i alltihop på jobbet men man måste gå dit och arbeta så man inte får sparken. I dag ser jag bara problem men solen går upp i morgon också. Det finns anställda som har det ännu värre, de som har några år kvar till pension och har varit på arbetsplatsen i 30-40 år. Det är en tuff situation, framför allt så här i coronatider. 

40 år på Glamox för Anders

Anders Emanuelsson har jobbat på samma arbetsplats under hela sitt yrkesliv och har kommit upp i 40 år på Glamox. I går kom käftsmällen. 

– Jag blev både chockad och förbannad. Jag har varit med och kämpat i 40 år för att företaget ska fungera, sedan kommer koncernledningen och slår spiken i dörren. Det hade varit skillnad om det hade gått dåligt, då hade jag köpt det på ett annat sätt. Detta är en tuff smäll. Jag hade absolut inte förväntat mig att fabriken skulle slås igen helt och hållet, säger Anders Emanuelsson. 

"En liten bricka i spelet"

Han har haft som mål att jobba på Glamox i 50 år. Nu är det inte längre möjligt att nå den fina milstolpen. 

– Jag började jobba här när jag var 17 år och nu blir det inte mer än 40 år. Jag vet inte vad som händer framöver. Jag är 57 år och har lagt hela mitt yrkesliv på samma arbetsplats, säger Emanuelsson.

Glamox vill flytta produktionen i Målilla till sina fabriker i Estland, 95 procent av volymen, och övrig produktion till Norge. 

– Målilla är en liten bricka i spelet och nu flyttar koncernen den bricka någon annanstans. Vad som händer med folket i Målilla tänker de inte på. Det är många familjer berörs så det är klart att det drabbar samhället och hela Hultsfreds kommun. Vi är skattebetalare så det kommer märkas. 

"Överlevt för att vi är flexibla"

Patrik Hag vill lyfta fram alla som har jobbat i fabriken. 

– Vår fabrik har överlevt för att vi har varit så flexibla. Om en säljare har ringt och sagt att man har en kund som behöver produkter snabbt så löser vi det trots att det är tre veckors leveranstid. Det finns ingen fabrik i koncernen som jobbar på det sättet. Det har varit så sedan jag började för 25 år sedan. Det finns en stark vilja i företaget samtidigt som personalomsättningen är låg, säger Hag och fortsätter:

– Vi har ökat i produktivitet med åtta-nio procent så vi har visat koncernledningen att vi har potential. 2006 hade vi en omsättning på 150 miljoner kronor och nu har vi en omsättning på drygt 350–370 miljoner kronor och en vinstmarginal på 18 procent. Vi har ökat allting men företaget är ute i hela Europa så man kan inte luta sig tillbaka och säga att vi går bra. Så funkar det inte, tyvärr. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt