Annons:

Så många medarbetare inom vård och omsorg är bekräftat coronasmittade

Socialförvaltningens verksamhet har ett fall inom vård och omsorg och tre personal är bekräftat covid-19-smittade. Foto: Ossian Mathiasson

Så många medarbetare inom vård och omsorg är bekräftat coronasmittade

Hultsfreds kommun har alltjämt ett bekräftat fall av covid-19 bland brukare inom socialförvaltningens verksamhetsområde. Av testad personal är det två-tre personer som har konstaterats smittade av covid-19. 

Annons:

I samband med dagens uppdatering från Region Kalmar län om coronaläget fick Hultsfreds kommun ett nytt fall, det 13:e fallet i ordningen. Antalet fall har ökat i Hultsfreds kommun under den senaste tiden. 

Socialchefen Ann-Gret Sillén rapporterar också att det inte finns några nya konstaterade coronafall inom vård och omsorg i Hultsfreds kommun. 

– Vi vet egentligen inte hur länge vi låg under tio fall men nu är det 13 fall totalt sett. Vi har inga nya fall inom vård och omsorg, säger Ann-Gret Sillén. 

Tre medarbetare är coronasmittade

Från en oberoende källa har Dagens Hultsfred fått uppgifter om att Lundagården i Mörlunda har flera smittade inom sin verksamhet. Sillén svarar att kommunen endast har ett fall inom vård och omsorg när det gäller brukare.  

– Veckans provtagningar har vi fått svar på och det har varit negativa resultat. Jag är helt säker på att det inte mer än ett fall inom vård och omsorg, säger Ann-Gret Sillén.

Hur många i personalen har testats och hur många bekräftade fall finns det inom personalen? 

– Jag tror att det är uppe i drygt 30 medarbetare som har testats och det är ett fåtal, två-tre stycken, som har konstaterats smittade av covid-19. Jag har inga exakta siffror, vi provtar personal varje dag så det ändrar sig. 

Vad vidtar ni för åtgärder i sådana lägen?

– Medarbetare som har haft symtom har varit hemma redan med symtom. Om man som personal inom vård och omsorg har haft symtom i 24 timmar men inte längre än 14 dagar så kan man bli testad. Vi har en rutin för det, vi har haft den sedan förra måndagen. Vi följer den linje som man säger i Region Kalmar län när man började testa personal i alla kommuner, att det är tio procent av den testade personalen som är smittade. Så är det här också. Vi har testat 30 personer och det är tre personer som har visat sig vara positiva.

Jobbar de smittade medarbetarna på samma boende?

– De jobbar inom vård och omsorg. Vi är en så pass liten kommun så vi håller oss till det. 

Har ni gjort något smittspårning? 

– Nej, vi har inte gjort det än. Vi har inte uppdraget att göra smittspårning men jag vet att regionen diskuterar hur det ska gå till och att man ska ta fram riktlinjer för en ökad smittspårning. I dagsläget har vi inte fått några riktlinjer. 

Har ni situationen under kontroll?

– Jag tycker att vi har situationen under kontroll och arbetar på ett bra sätt med det. Medarbetarna gör ett fantastiskt bra jobb och följer riktlinjer och skyddsåtgärder som de hanterar perfekt. Jag känner mig inte orolig. Vi har ingen ökad frånvaro bland våra medarbetare. 

Vad tror du om utvecklingen kommande veckor?

– Det kan påverka alla verksamheter och samhället i stort. Det beror på hur bra vi förhåller oss till den sociala distanseringen. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt