Annons:

Hultsfred kommun ändrar sig – dödssjuke Janne får assistans

Janne Gylling får personlig assistans efter sambons kamp med kommunen. Foto: Privat

Hultsfred kommun ändrar sig – dödssjuke Janne får assistans

Jan-Erik Gylling i Vena har drabbats av en obotlig hjärnsjukdom. Upprördheten var stor när vår tidning berättade om att han nekats personlig assistans för en tid sedan. Nu har kommunen ändrat sig.
– Hade jag inte lämpat för det här hade han varit död för längesen, säger Kim Barman, ”Jannes” sambo.

Annons:

För två år sedan vändes Jan-Erik Gyllings och Kim Barmans liv upp och ned. Då fick Janne beskedet om att att han drabbats av den ovanliga och obotliga sjukdomen cerebral amyloid angiopati. Ett protein i hjärnan förtunnar Jannes blodkärl, vilket ger en mängd mikroblödningar i hjärnan.

Jannes hälsa har blivit sämre och sämre och så kommer det fortsätta. I dag sitter han i rullstol med förlamad högerarm och högerben och klarar inte av grundläggande behov som tandborstning, toalettbesök och måltider. 

Trots det nekades han personlig assistans av Hultsfreds kommun, vilket vår tidning berättade om för en vecka sedan.

"Jädrar vad fort det gick"

Tre dagar efter artikeln fick Kim Barman besked om att kommunen ändrat sig. Janne få assistans, 75 timmar per vecka.

– Jädrar vad fort det gick. De ringde till mig i tisdags och berättade och jag började gråta av glädje. Det var sån lättnad. Efter det tog det inte många timmar innan handläggaren ringde och frågade hur vi ska lägga upp det. Det var jättebra.

Vad har du fått för motivering?

– De säger att det beror på nya läkarintyget och ett nytt intyg från arbetsterapeuten. Jag tror också att media har hjälpt till genom att uppmärksamma det här.

"Betyder trygghet" 

Beskedet är förstås livsviktigt för familjen.

– Framförallt betyder det trygghet för Janne och att han får hjälp. Han är jätterädd för att det ska hända mig någonting eftersom han inte klarar sig själv och nu får han vara med och bestämma om vem som kommer hem och hur arbetsordningen ska se ut. Han kommer få besök morgon, middag och kväll och kan äta igen på dagarna. Han har inte kunnat äta när han varit ensam hemma.

Även för Kim Barman betyder beskedet enormt mycket.

– Jag känner en jättestor frihetskänsla. Nu kan jag åka hem till mamma och pappa i Stockholm och kanske träffa vänner också. Jag har inte kunnat unna mig det, men nu kanske jag kan det när jag vet att Janne klarar sig. 

"Stor stor lättnad" 

Beslutet gäller till och med oktober.

– Då krävs det nya intyg. Antingen är han död då eller så kommer intygen vara värre. Han kommer bli sämre och sämre för varje blödning och då kommer inte de här timmarna räcka till.

Hur ser du på processen?

– Det är en stor stor lättnad, men också en stor sorg att vi behövt hålla på med det här, men så är det för alla som haft en sjuk anhörig. Hade jag inte lämpat för det här hade han varit död för längesen, säger Barman och fortsätter:

– Jag tycker också att det är bra att det andra beslutet kom med delgivningskvitto och hoppas att kommunen börjat med det nu. Det kan inte komma livsviktiga beslut i brevlådan när man bara har tre veckor på sig att överklaga.

Hultsfred kommun har inte velat kommentera det enskilda fallet. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt