Annons:

Klart med nytt statligt miljonstöd till lokala bibliotek

Biblioteken i Hultsfreds kommun får 1,6 miljoner kronor i statligt stöd i partnerskap med Högsby. Projektet "Stärkta bibliotek" kan därmed fortsätta precis som vanligt under 2021. Foto: Ossian Mathiasson

Klart med nytt statligt miljonstöd till lokala bibliotek

För tredje året i rad får biblioteken i Hultsfreds kommun ett miljonbelopp i statsbidrag för fortsättning på projektet ”Stärkta bibliotek” i partnerskap med Högsby.
– Vi kommer fortsätta med det vi har gjort sedan starten, säger Hampus Eriksson, projektledare för ”Stärkta bibliotek”. 

Annons:

Det är Regeringen som har beslutat att låta Kulturrådet fördela drygt 220 miljoner kronor per år under tre års tid till bibliotek i satsningen ”Stärkta bibliotek” i hela landet. 

Regeringens satsning är nu inne på tredje och sista året. Nyligen kom beskedet för hur Kulturrådet fördelar anslaget på totalt 220 miljoner kronor där 407 ansökningar från 280 kommuner har kommit in. 

Lägre summa än tidigare år

Hultsfreds kommun och Högsby kommun samarbetar i projektet och får dela på 1,6 miljoner kronor. 

– Det är tredje året i rad som vi får pengar. Både år ett och två fick vi 1,8 miljoner kronor och nu landade det beviljade beloppet på 1,6 miljoner kronor, säger Hampus Eriksson, projektledare för ”Stärkta bibliotek”. 

Vad ska ni göra för pengarna som delas i ett samverkansprojekt med Högsby?

– Vi kommer fortsätta med det vi har gjort sedan starten. Det är samma spår med alla våra aktiviteter, bland annat språkcafé och häng på bibblan, säger han. 

Sätter fokus på bebisar

Hultsfreds och Virserums bibliotek har satsat på aktiviteter för barn och likaså personer med annat modersmål än svenska, bland annat häng på bibblan, bokklubb och sagostund. 

Det senaste miljonstödet ska användas under kommande år och det finns en nyhet att rapportera om. 

– Vi har ett nytt projekt för de minsta barnen, det vill säga bebisar, som vi ska jobba lite extra med. Arbetsnamnet är ”Svenska med bebis” och det handlar om språkutveckling, dans, musik och läsning. Det är lite som öppna förskolan men med fokus på böcker och språkutveckling. Böcker är ju det som genomsyrar allt vi gör i den vanliga verksamheten och även i projektet ”Stärkta bibliotek”. Vi vill testa nya saker och se vad som funkar. På det här sättet får biblioteket en starkare roll i samhället. 

Hur mycket pengar bestod er sökning av?

– Vi har sökt för ungefär 3,4 miljoner varje år och då har vi också lagt till lite annat i ansökan. Vi kan inte få allt men vi valde att söka för mer grejer. 

Projektet ger mer personal

Sedan projektet kom igång i Hultsfreds kommun för några år sedan har bibliotekets personalstyrka förstärkts med två personer. 

– Pengarna gör att vi kan fortsätta med den verksamhet vi har inom projektets ramar. Vi kör på precis som vanligt och kommer inte nyanställa några personer. Vi kommer fortsätta med det vi har gjort. Det blir mycket fokus på fortbildning i höst för att använda tiden och pengarna för att utbilda oss vidare kring det vi jobbar med, bland annat barn i ung ålder. 

Pågående flytt

För stunden jobbar bibliotekspersonalen med flytten till det nya biblioteket i Hultsfred som är färdigt. 

– Flytten pågår. Vi har fått över det mesta så vi jobbar med att packa upp. Det är inte rikigt bestämt när biblioteket öppnar, vil vill få ett svar så snabbt som möjligt. 

Vad säger du om resultatet?

– Det är fint och fräscht, men vid alla nybyggnationer finns en del förbättringspotential. Det finns redan skavanker som måste åtgärdas men överlag så tycker jag att det är jättefint. Jag tror att Hultsfredsborna kommer få en wow-känsla. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt