Annons:

Hultsfreds bibliotek får 1,1 miljoner kronor i statsbidrag för att fortsätta med satsningen "Stärkta bibliotek". Foto: Simon Henriksson

Biblioteket får nytt miljonbelopp i statsbidrag – förändringar väntar efter beskedet

Biblioteken i Hultsfreds kommun beviljas för fjärde året i rad pengar från Statens kulturråd för fortsättning på projektet ”Stärkta bibliotek” i partnerskap med Högsby. 

Annons:

Årets fördelning av ”Stärkta bibliotek”-bidraget är den första inom det nya treåriga regeringsuppdraget. Det blir 150 miljoner kronor 2021 och 75 miljoner kronor årligen 2022 och 2023. 

Nyligen kom besked om hur Statens kulturråd fördelar drygt 150 miljoner kronor till landets folkbibliotek efter att ha fått in 258 ansökningar med ett totalbelopp på drygt 243 miljoner kronor. 

"En rejäl sänkning"

Hultsfreds kommun och Högsby kommun samarbetar precis som tidigare i projektet och får dela på 1,1 miljoner kronor, en lägre summa jämfört med tidigare år. 

– Det är en rejäl sänkning mot vi har haft tidigare år. Vi hade 1,8 miljoner år ett och två, 1,6 miljoner år tre och går nu ner till 1,1 miljoner för 2022. Vi är väldigt glada för pengarna så vi kan fortsätta med vårt projekt och hoppas att vi ska kunna få ihop alla anställningar. Det finns tre heltidstjänster i projektet så vi kommer behöva förändra lite grann men vi är glada för att vi kan fortsätta och att vi fick så pass mycket pengar, säger Hampus Eriksson, projektledare för ”Stärkta bibliotek”. 

Vad kommer pengarna gå till?

– De kommer i huvudsak gå till löner. Vår förhoppning är att vi ska ha kvar våra anställda i projektet. Vi kommer ha kvar lite pengar från detta år med tanke på att vi inte har kunnat göra allt som vi har velat. Vi kommer ändå kunna göra en del till nästa år, men inte i den omfattningen som vi brukar göra. Det blir mycket fokus på aktiviteter som de anställda skapar. Utan personal kan vi inte genomföra aktiviteter. Vi har i våra ansökningar varit tydliga med att det är lönerna som kostar pengar, säger Hampus Eriksson. 

"Kommer gå ner i tid i projektet"

Hampus Eriksson jobbar 50 procent i projektet och 50 procent i den vanliga verksamheten och är inställd på att det blir vissa förändringar

– Mitt jobb är att hålla koll på hela projektet med rapporter, ansökningar och evenemang. I och med att vi har fått mindre pengar så kommer jag automatiskt gå ner i tid i projektet och jobba mer i den vanliga verksamheten då jag är anställd på biblioteket till 100 procent. Vi ska ha ett möte efter semestrarna där vi ska gå igenom allt men projektet ska inte påverkas. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt