Annons:

SÅ UPPTÄCKTES SMITTAN PÅ VÄSTERVIKS SJUKHUS

Ett regelbundet test av en symtomfri patient avslöjade utbrottet på sjukhuset. Foto: MostPhotos

SÅ UPPTÄCKTES SMITTAN PÅ VÄSTERVIKS SJUKHUS

Västerviks sjukhus skakas rejält av ett coronautbrott på en avdelning. Hittills har elva personer konstaterats smittade. Utbrottet upptäcktes i samband med att en symtomfri patient på avdelningen skulle skrivas ut.

Annons:

I samband med utskrivningen genomfördes en screening där covid 19-testet visade positivt. Sedan dess har 150 personer testats och ytterligare tio fall upptäckts. Det handlar om åtta medarbetare, två patienter och en anhörig.

I går berättade vår tidning om att en så kallad superspridare kan ligga bakom utbrottet. I dag berättar regionrådet Christer Jonsson (C) hur utbrottet upptäcktes. På Facebook skriver Jonsson att en symtomfri patient skulle skrivas ut. Vid screeningen visade coronatestet positivt.

”Sedan före sommaren finns en rutin på våra sjukhus att den som skrivs ut från sjukhusen, ska provtas om man ska till särskilt boende, LSS boende eller hem där man tex har hemtjänst, för att säkerställa att man inte åker hem med smitta. Det var vid en sådan screening hos symptomfri patient som man fick ett positivt svar, dvs smitta”, skriver Jonsson på Facebook.

"Personal eller patient"

Hur smittan spridits på avdelningen är okänt och det kanske man aldrig heller kommer att få svar på.

– Alternativen är personal eller patient. Men vi kan inte säga hur säkert. Det kan vara någon som varit symtomfri och därför är det svårt att datera det. En del av de som testar positivt vet vi inte när de blev smittsamma. Jag tror inte vi kommer få reda på det faktiskt och det kanske inte heller är så viktigt, sa biträdande smittskyddsläkare Per-Åke Jarnheimer till vår tidning i går.

Christer Jonsson hoppas att klustret på avdelningen är omringat:

”Min slutsats är att detta visar hur skört det är, hur lurigt detta virus är men också att de rutiner med provtagning som regionen har gör nytta. Jag hoppas verkligen att detta betyder att detta kluster nu har fångats in, men de närmaste dagarna får visa det!”

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagenshultsfred.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt