Annons:

Smittspårningen pågår för fullt på sjukhuset:

Smittspårning pågår för fullt vid Västerviks sjukhus. Foto: Jakob Karlsson

Smittspårningen pågår för fullt på sjukhuset: "Börjar bli komplext"

15 till 20 personer har konstaterats smittade efter utbrottet på en sjukhusavdelning vid Västerviks sjukhus. Smittspårning pågår för fullt, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

Häromdagen skrev vi om att smittspårningen på Västerviks sjukhus utökas ytterligare. Då meddelade regionen att ett 50-tal personer ytterligare skulle provtas. 

Vid det läget var 16 personer covid-19-positiva efter utbrottet på Västerviks sjukhus. Ett 150-tal personer har provtagits för covid-19. 

– Det pågår en väldigt omfattande smittspårning där enligt ringar på vattnet-principen. Efter varje bekräftat fall gör man en noggrann kartläggning. Då tittar man på vem vederbörande har varit i kontakt med ett dygn innan symtomen började och framåt. Beroende på vilken kontext och miljö bestämmer man om provtagning för de utsatta för smitta eller att de informeras. Man provtar också vid två tillfällen på grund av att om man provtar för tidigt kanske de ännu inte hunnit bli sjuka och att ett sjukhus är en så pass känslig miljö, säger smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin och fortsätter:

– Det kan ta tid. För varje ring kan man behöva vidga ringarna ytterligare. I just fallet med Västerviks sjukhus är det ganska många ringar nu. 

"Börjar bli komplext"

Exakt hur många som bekräftats smittade låter hon vara osagt.

– Det börjar bli komplext då många ringar tangerar varandra. Någonstans mellan 15 och 20 individer rör det sig om och det pågår smittspårning för fullt.

Den utvidgade provtagningen ska ännu inte ha lett till några fler positiva fall.

– Vilket vi förstås är väldigt tacksamma för, säger hon.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagenshultsfred.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt