Annons:

Klart med fibersatsning på landsbygden:

Nu är det klart för satsning på fiber på landsbygden runt Mörlunda, Virserum och Målilla. Foto: Pixabay

Klart med fibersatsning på landsbygden: "Krävs att folk anmäler sig"

Fiberfrågan är ständigt återkommande i Hultsfreds kommun. Nu ska det göras en satsning på landsbygden i södra kommundelen.
– Det krävs att folk anmäler sig för att det ska bli något av det hela, säger Hultsfreds kommuns bredbandssamordnare Curt Tyrberg. 

Annons:

Ett projekt som initierades av Telia kommer drivas av Open Infra under hösten. Företaget har redan börjat arbetet med att ringa till de som tidigare anmält intresse för fiber så att man kan förnya avtalen. 

– Grundförutsättningen är att folk anmäler sig och vi vet att intresset finns. Företaget ringer runt till de som Telia hade fått in intresseanmälningar från. Det är ett gammalt Telia-projekt med stödmedel som de har tagit över och kommer fortsätta jobba med, säger Curt Tyrberg och fortsätter:

– Det är viktigt för framtiden med fiberanslutning. Trådlöst är ett bra komplement men kommer inte att räcka på sikt och för att klara framtidens behov av samhällstjänster så krävs stabila och kraftfulla anslutningar. 

260 hushåll tillfrågas

Curt Tyberg betonar vikten av att passa på att tacka ja och ansluta sig när tillfälle ges. 

– Nu gynnas man både av en utbyggnad där flera samtidigt är med och delar på kostnaderna men framför allt att det finns ett statsbidrag. Det gör att priset på en anslutning är lågt men allt är relativt. 

Drygt 260 hushåll på landsbygden runt omkring Målilla, Mörlunda och Virserum kommer tillfrågas. 

– Företaget ringer runt och folk anmäler sig. Vi hoppas på en god anslutning så att vi får en bra täckning på landsbygden. 

Arbetet kan snart vara igång

Att ansluta senare kommer bli mycket dyrare, enligt Curt Tyrberg. 

– 19 900 kronor är ett lågt pris som jag inte har varit med om på länge, det är extremt lågt. Telia tar 21 900 kronor inne i tätorterna. Fiberanslutning kanske inte gör huset mer värt men kanske betyder det skillnaden mellan att vara möjliga att sälja eller inte om man går i sådana tankar. 

När kan arbetet dra igång på riktigt?

– Grävmaskinerna är på väg så man räknar med att köra igång inom två-fyra veckor. Man kommer börja gräva stamledningar men anslutningarna dröjer. Man måste gräva en del på landsbygden innan man kommer fram till husen. Vi har vetat om att projektet kommer i ett halvår. Nu är det så hett och bråttom eftersom det ska vara klart till nyår, annars brinner EU-pengarna inne. Jag ska sluta vid årsskiftet så jag hoppas att vi blir klara i tid.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt