Annons:

Överraskande sjukfrånvarosiffror: ”Såg bättre ut än befarat”

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun redovisar en blygsam ökning av sjukskrivningstimmar när första halvåret 2020 jämförs med samma period 2019. Foto: Ossian Mathiasson

Överraskande sjukfrånvarosiffror: ”Såg bättre ut än befarat”

Socialförvaltningen i Hultsfreds kommun har haft en blygsam ökning när det gäller sjukfrånvaro under första halvåret i jämförelse med samma period 2019. 

Annons:

Under perioden januari-juni 2020 har sjukfrånvaron för socialförvaltningen legat på 7,7 procent av arbetad tid, en ökning från 6,6 procent under förra årets sex första månader. 

Långtidssjukfrånvaron hos förvaltningen, det vill säga 60 dagar eller mer, har minskat och ligger på 29 procent jämfört med 33 procent föregående år. 

– Jag måste påstå att det såg bättre ut än vad jag hade befarat. Jag trodde att sjukfrånvaron skulle vara högre med tanke på att vi är så restriktiva så fort man har någon antydan till förkylning under rådande coronapandemin. Då får man inte vara på jobbet, säger socialnämndens ordförande Per-Inge Pettersson. 
Det är endast en procents högre sjukfrånvaro under första halvåret 2020 jämfört med samma tidperiod 2019, något som överraskade socialnämndens ordförande.

"Hygienrutinerna fungerar"

Sjukfrånvaron har mätts i ålderskategorierna ”upp till 29 år”, ”30-49 år” och 50 år och äldre” och ökat i samtliga tre kategorier sedan 2019.  

– Det är väldigt låga siffror när vi jämför oss med andra kommuner. Det var glädjande siffror, säger Pettersson. 

Vad är det som har fungerat?

– Det är olika saker som spelar in. Allt är relativt men jag tror att hygienrutinerna har fungerat bra. Man måste jämt ha bra hygienrutiner inom äldreomsorgen och sjukvården. Under coronapandemin har det varit extra viktigt att hygienrutinerna fungerar. Jag vet att man la in extra fortbildning på att man uppgraderar hygienrutinerna för personalen under våren.

Socialnämnden vill till nästa redovisning se en presentation av frånvaro på grund av vård av barn för åren 2019 och 2020. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt