Annons:

Han tar inte ut segern i förskott: ”Då kan vi dra en suck av lättnad”

Hjalmar Österberg är glad över att Centerpartiet har sagt nej till Dackevinds projekt i Hultsfreds kommun. Foto: Ossian Mathiasson

Han tar inte ut segern i förskott: ”Då kan vi dra en suck av lättnad”

Centerpartiets vindkraftsbesked var viktigt för föreningen Vindfrid. Hjalmar Österberg tar inte ut segern i förskott. 

Annons:

Centerpartiet har sagt nej till Dackevinds planerade vindkraftsprojekt i södra delen av Hultsfreds kommun med motiveringen att översiktsplanen anger 150 meter som totalhöjd för vindkraftverk och att det finns en oro för hur besöksnäring, boende och näringsliv påverkas av en sådan omfattande etablering. 

Hjalmar Österberg, ordförande i föreningen Vindfrid, har från första början ansett det utpekade området som olämpligt för vindkraftverk. 

– Det var positivt och väldigt viktigt för oss i föreningen att Centerpartiet bestämde sig för ett nej. Jag har varit orolig eftersom det har dragit ut så mycket på tiden. Jag kan tänka mig att de har haft en intern process som har tagit lång tid. Det säger Rosander (Lars) också, att han har vridit och vänt på alla argument och har tagit in fakta, säger Hjalmar Österberg. 

"Hoppas att de ska rösta nej"

Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna var tidiga med att säga nej till projektet medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet stått på andra sidan med ett positivt ställningstagande. 

– Vi vet till exempel inte vad Moderaterna säger. De har inte sagt något och verkar vara rätt så splittrade. Att Socialdemokraterna sa ja var lite överraskande, jag pratade med några av deras politiker som inte var så bestämda. Det är oklart varför de har landat i ett sådant beslut. Det är tråkigt att det blev en höger-vänster-fråga, säger Österberg och fortsätter:

– Det är inte färdigt än. Jag hoppas att S och V ska rösta nej så Hultsfredsandan håller i sig. Det brukar vara så att alla politiker tycker likadant.

Ser du det som en seger efter Centerpartiets besked?

– Vi i föreningen får väl fira när kommunfullmäktige-omröstningen har varit i november. Det är inte lätt att ta ut en seger i förskott. Vi pratar inte så mycket om seger eller förlust. När de har sagt nej till Dackevind i Hultsfreds kommun så kan vi dra en suck av lättnad för den här gången. Ansökan som ligger hos Länsstyrelsen avslås tack vare kommunens veto men sedan har de rätt att lämna in en ny ansökan om några år. 

Många vindkraftverk ska byggas i två närliggande kommuner, bland annat Uppvidinge kommun och Mönsterås kommun, inom en snar framtid. 

– När de här verken kommer upp så kommer många inse att det inte är någon bra väg framåt med blinkljus och stora industrikonstruktioner i landskapet. Det är därför man bygger till havs i Tyskland, Danmark och England. 

"Uppehållande strid"

Det finns även två andra vindkraftsprojekt som planeras i Hultsfreds kommun så Österberg ser det som en fortsatt kamp. 

– Vindkraften är inte avgjord på något sätt. I Tönshult har det bildats en förening och man har samlat in många namnunderskrifter. Vi har samarbete med dem och ska stödja dem så mycket vi kan med argument och liknande. Därför är det olyckligt om S och V målar in sig i ett hörn med att de ska säga ja till projekt, säger han och fortsätter:

– Det kommer mer och mer medicinsk forskning som visar att vindkraftverk påverkar sömnen hos människor. Det är en uppehållande strid som man måste bedriva under många, många år. Det som kan rädda en är om regeringen ändrar energipolitiken och inser att vindkraft är för störande. 

"För oss gäller det livet"

Han kan inte förstå varför Dackevind har velat satsa på vindkraftverk i just detta område. 

– Om man är en god människa så bygger man inte vindkraftverk som förstör för så många människor och djur. Det är så många människor som får sin nattsömn förstörd, jag skulle inte kunna leva med det. För oss gäller det livet med vårt boende, våra djur och vår näring med älgparken och för Dackevind är det ingenting. De kan sälja skogen och köpa skog någon annanstans. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt