Annons:

S vill starta en ny tidning - Hela Östra Småland kan starta i november

Här hade Kalmarposten tidigare sin redaktion. Foto: Anders Blank

S vill starta en ny tidning - Hela Östra Småland kan starta i november

Knappt ett år efter att Östra Småland blev nedlagd görs nu ett nytt försök. Socialdemokraterna kommer att starta Hela Östra Småland, en ny tidning som ska täcka hela Kalmar län.

Annons:

Det rör sig på mediascenen i länet. För två veckor sedan aviserades att Dagens Kalmar snart kommer att starta och nu kan vår tidning avslöja att Socialdemokraterna snart kommer att vara igång med en nyhetstidning.

Partiet hade länsmöte i helgen och då berättade Peter Akinder (S) att de snart ska vara igång med en nyhetssajt men där de också kommer att ge ut en pappersupplaga en gång i veckan. Peter Akinder är före detta ledarskribent på Östra Småland och numera ordförande i samhällsbyggnadsnämnden i Kalmar kommun.

Enligt informationen på mötet kommer tidningen finansieras genom annonser och prenumerationer. Under mötet ska deltagarna har uppmuntrats att teckna en prenumeration. Det har skett en del förändringar i bolaget Östra Smålands Intressenter AB. I september i år så valdes nya ledamöter in i bolagsstyrelsen.

In kom bland annat just Peter Akinder, ett annat nytt namn är före detta reportern på Östra Småland Karin Asmundsson. 

– Har du sett det i offentliga dokument så kan jag inte förneka det, säger hon. Men det är inte jag som ska uttala mig när det gäller det här. Du får söka någon annan, jag kan inte ge någon kommentar. 

Peter Akinder är nästan lika fåordig. 

– Jag kan bekräfta att vi tittar på möjligheterna att starta en tidning med Socialdemokratisk ledarsida. Men jag kan inte säga mer. 

Ändå har du uppmanat medlemmar att prenumerera på den nya tidningen?

– Det går inte att prenumerera på något som ännu inte finns.

Huserade tidigare Kalmarposten

På mötet framkom att ambitionen var att lansera nyheten om tidningen den 27 oktober men att själva starten av tidningen skulle ske den 3 november. Enligt uppgifter verkar dock starten nu bli uppskjuten på grund av tekniska problem. Domännamnet helaostrasmaland.se registrerades den 28 september. Det är Östra Smålands Intressenter AB som står som ägare. Adressen är Jenny Nyströms gränd.

Denna fastighet ägdes tidigare av Gota Media och huserade Kalmarposten innan den såldes till Socialdemokraterna i Kalmar i april 2019. 

“Vi ser detta som en fin möjlighet att samla arbetarrörelsen i en byggnad som fyller de behov vi har av möteslokaler och arbetsyta i ett centralt läge”, så kommenterade Anders Henriksson, ordförande för Socialdemokraterna i Kalmar län, affären i ett pressmeddelande.

Tidningar som är kopplade till ett parti är numera ovanligt. 1992 gick mediekoncernen A-pressen i konkurs, deras uppgift var att samordna tidningar som startats av socialdemokratiska arbetarrörelsen. Centertidningar som hade ett liknande upplägg som A-pressen såldes 2005 till Stampen.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagenshultsfred.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt