Annons:

Mörlunda är orten som saknar byggbara tomter: ”Får inte stå handfallna

Det finns en brist på byggbara tomter i Mörlunda. Foto: Ossian Mathiasson

Mörlunda är orten som saknar byggbara tomter: ”Får inte stå handfallna"

Det krävs en ny detaljplan för hela centrumområdet i Mörlunda för bostadsbyggande. 
– Vi tittar på att ta fram en byggbar detaljplan i Mörlunda, säger kommunalrådet Lars Rosander (C). 

Annons:

Socialdemokraternas motion om bostadsbyggande på alla orter i Hultsfreds kommun ledde till att samhällsbyggnadsgruppen tog reda på hur det ser ut på respektive ort. Politikerna i kommunstyrelsens arbetsutskott hade för en tid sedan en diskussion kring byggbara planer tillsammans med Helena Grybäck Svensson, vd på Hultsfreds Bostäder, och plannarkitekten Miranda Boëthius. 

– Det är en uppföljning av tidigare diskussioner och den motion vi har haft i ärendet. Det finns byggbara tomter och detaljplaner på de flesta orterna men om man vill bygga i Mörlunda finns det ingen byggbar detaljplan. Vi ska få underlag från planavdelningen om vad vi skulle kunna beställa med tanke på framtiden, säger Lars Rosander (C).

Den största bristen visar sig finnas i Mörlunda där gamla detaljplaner är besvärliga. Politiken vill skapa bättre förutsättningar för bostadsbyggande i södra kommundelen. 

– Det är inget som är aktuellt i dagsläget men för framtiden vill vi vara beredda. Det är närmast Mörlunda som vi tittar på för att ta fram en ny detaljplan i samhället, säger Rosander. 

"Får inte stå handfallna"

Han kan också peka på ett par lämpliga områden i Mörlunda som saknar detaljplan för bostadsbyggande i dag. 

– Vi har till exempel ett område kring gamla Gillet. För några månader sedan köpte vi mark på olika platser i Mörlunda, det var en fastighetsägare som sålde av ett stycke där vi kompletterade. Det finns lite mark i anslutning till vårt särskilda boende i Mörlunda som kan vara värt att titta på. Ska vi bygga ut där så kan det vara bra att se vad detaljplanen säger, säger han.

Oppositionsrådet Tomas Söreling (S) har varit med och författat motionen. Han uppskattar att arbetet går framåt. 

– På de andra orterna i kommunen finns det möjligheter med i stort sett färdiga planer så Mörlunda är mest akut. Vi får inte stå handfallna när intresset dyker upp, det är därför vi vill gå vidare med detta. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt