Annons:

Föreslagen jättehöjning möts av kritik:

Hyresgästföreningen vill se oförändrade hyror för Hultsfreds Bostäders hyresgäster 2021 och anser att bostadsbolaget bör ta sig en funderare om det är rätt väg att gå i coronatider. Foto: Ossian Mathiasson

Föreslagen jättehöjning möts av kritik: "Ta er en funderare – det känns illa tajmat"

Hyresgästföreningens förhandlare Erik Malmberg hoppas att Hultsfreds Bostäder tar sig en funderare kring den föreslagna hyreshöjningen med 4,95 procent. 
– Just i år med tanke på coronapandemin känns det illa tajmat kan jag tycka, säger han. 

Annons:

Hultsfreds Bostäder och Hyresgästföreningen står långt ifrån varandra inför den kommande hyresförhandlingen. Det kommunala bostadsbolaget anger att de vill höja hyrorna med 4,95 procent från 1 januari medan Hyresgästföreningens motbud är noll procent. 

Erik Malmberg, förhandlare på Hyresgästföreningen, pekar på en nationell undersökning bland föreningens medlemmar där 43 procent har uttryckt en oro för att kunna betala sina hyror på grund av coronapandemin. 

– Jag tycker att den föreslagna höjningen är väldigt kraftig. Det är inte första gången som Hultsfreds Bostäder går ut med stora höjningsyrkanden. Just i år känns det illa tajmat kan jag tycka. Vi tycker att de ska ta sig en funderare på om det verkligen är rätt år att kräva så stora höjningar. Både landet och många enskilda hyresgäster har just nu en mycket ansträngd ekonomi till följd av pandemin, säger Erik Malmberg. 

"Många som påverkas"

Enligt Hultsfreds Bostäder har knappt en handfull hyresgäster hört av sig om att de inte har tillräckligt med pengar för att betala hyran?

– Det är möjligtvis så många som har hört av sig med akuta problem, det kan jag tänka mig. Det kan däremot finnas många andra som inte hamnar i ett sådant läge trots att de har akuta problem med att betala sin hyra.  

Du menar att alla inte hör av sig till bostadsbolaget?

– De som hör av sig är säkerligen dem som har blivit av med jobbet och på så vis får en förändrad ekonomi. Jag är övertygad om att det är väldigt många som påverkas.

"Tomma lägenheter är problemet"

Hyresgästföreningen går in i den kommande hyresförhandlingen med ambitionen om oförändrade hyror. 

– Att Hultsfreds Bostäder har en svår situation är allmänt känt. Det är egentligen inte hyrorna som är problemet utan det är alla tomma lägenheter och det bottnar i att kommunen byggde för mycket lägenheter i Hultsfred en gång i tiden. Det är därför ett 100-tal lägenheter i Stålhagen ska rivas, säger Malmberg och fortsätter:

– De har haft ett enormt bostadsöverskott och det är anledningen till att de har haft Migrationsverket som hyresgäst i så många år. De missar så mycket hyresintäkter på grund av outhyrda lägenheter och det är deras akilleshäl. Att de börjar riva lägenheter är en logisk följd av den aktuella situationen. Det är något som de måste göra, det har hängt i luften i många år. Om man tar Stålhagen som ett exempel så var det för stort redan innan det var färdigt. Det har varit en svår sits att hantera för bolaget genom åren. 

"Inget som jag kan säga i dag"

Det är inte bara coronapandemin som gör den närmaste tiden osäker med tanke på att det inte är klart hur rivningskostnaden ska lösas. 

– Det finns inga fattade beslut om hur ekonomin ska hanteras i bolaget när det gäller rivningen. Det är inte bara pandemin som är osäker. 

Hur långt kan ni sträcka er i hyresförhandlingen? Finns det någon maxgräns?

– Det är inget som jag kan säga så här i dag. Det är vad vi ska förhandla om. De har lagt ett bud och vi tycker att de ska ta sig en funderare på om det är rätt år att komma med en sådan höjning. Där står vi just nu. Vi får träffas och diskutera vidare. 

Tror du att det kommer landa på en höjning med 4,95 procent?

– Nej, jag är helt övertygad om att det inte kommer göra det.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagenshultsfred.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt