Annons:

  • Hembygdsföreningen presenterade sin bok:

    Hultsfreds hembygdsförening har presenterat sin nya bok. Foto: Stefan Härnström

  • Hembygdsföreningen presenterade sin bok:

    Thorbjörn Swahn visar stolt upp den nya boken.

  • Hembygdsföreningen presenterade sin bok:

Hembygdsföreningen presenterade sin bok: "Årets julklapp"

– Jag tycker den är årets julklapp. Även för yngre, säger Marit Falkenhaug och får medhåll av Katarina Genberg som är mycket nöjd med Hultsfreds Hembygdsförenings bok ”Meddelande Hultsfred 2020”.

Annons:

– Vi är mycket stolta över boken, det ska alla som medverkat vara, konstaterar Katarina Genberg.

Förra året blev det ett avbrott i den årliga utgivningen av böcker från hembygdsföreningen men i vacker novembersol kunde man på måndagen presentera ”Meddelande Hultsfred 2020”.

Den tolfte boken på tretton år som innehåller tolv artiklar med anknytning till Hultsfred. Marit och Katarina hade med sig de övriga i redaktionsgruppen; Georg Karlsson, Stefan Helgesson och ordförande Thorbjörn Svahn i Hembygdsparken för att visa upp de tryckta exemplaren med hårda pärmar och Lena Carlssons vackra kungsfiskarfoto på omslaget.

Från Alkärret till Fält 37

Vad gäller innehållet så är det just Lena Carlssons och Kenneth Roséns kapitel om naturreservatet Alkärret som inleder boken. En resa i tiden om hur Alkärret bildats och utvecklats från senaste istiden till modern tid. Kapitlet är fullt av vackra naturbilder från reservatet.

Ett kapitel handlar om rallardrottningen Kata Dalström, som var en av den svenska arbetarrörelsensstora talare under det tidiga 1900-talet. Med sin make Gustaf bodde hon en period i Hultsfred under byggandet av smalspåret och rallarnas dåliga arbetsvillkor fick hennes uppmärksamhet.

Håkan Waxegård har författat en fyllig artikel med minnen om hur Rockparty bildades och vad som hände under de tidiga vilda åren med bombhot och svettiga spelningar i Klubben under Valhallhuset.

På tal om Valhall har Göran Ehn gjort en artikel om Hultsfreds första turistbyrå som faktiskt var förlagd i lokalen som senare blev Klubben.

En spännande artikel handlar om Flygvapnets hemliga bas – Fält 37 utanför Hultsfred som sattes upp under andra världskriget och fanns kvar ända till 90-talet. Runt basen byggdes bland annat falska byggnader för att lura fientlig flygspaning.

– Runt området kan man åka runt på vägar som bara tar slut eller ta sig till platser som var tänktaför flygplan och utrustning, berättar Katarina.

Ska starta webbutik

I år blir det ingen julskyltning på gågatan i centrum och därmed kommer man inte heller ha någotstånd där man säljer årets bok.

– Vi har en webbutik på gång och vi hoppas kunna sälja boken på andra sätt, säger Thorbjörn Svahn.

Upplagan på 300 exemplar säljs inte bara till personer i kommunen. En stor del av de som är intresserade är de som är utflyttade eller på andra sätt har intresse av vad som hänt och händer i Hultsfred.

Stefan Härnström

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt